Κατάθλιψη μετά τις διακοπές; Tips για ομαλή προσγείωση στην πραγματικότητα…

Οι διακοπές για τους περισσότερους από μας έφτασαν στο τέλος τους…

Εκτός από την προσμονή μας για τις επόμενες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το βάσανο που τις ακολουθεί: την κατάθλιψη μετά τις διακοπές.

 

1. Ας δώσουμε στον εαυτό μας, μια εβδομάδα για να χαλαρώσουμε

(Πέφτω κυριολεκτικά στο κρεβάτι μου κάθε φορά που επιστρέφω σπίτι)

Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους αφού υποθετικά επιστρέψαμε στο σπίτι έπειτα από μια συναρπαστική εμπειρία, αυτή των διακοπών. Αυτό που μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι όταν περνάς 11 μήνες σκληρής δουλειάς και περιμένεις πώς και πώς αυτές τις λίγες μέρες χαλάρωσης, η επιστροφή στη ρουτίνα μάλλον είναι ακόμα πιο εξαντλητική. Θα πρότεινα λοιπόν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο χαλαρώνοντας αντί να βουτήξουμε αμέσως στην καθημερινότητα. Περνώντας λίγο χρόνο στο σπίτι και απολαμβάνοντάς το, θα κάνει την επιστροφή μας λίγο πιο εύκολη. Μία ωραία ιδέα είναι αν μπορούμε να του προσθέσουμε μερικές πινελιές, ανανεώνοντάς το και αυτό από μόνο του θα μας φτιάξει τη διάθεσή!

2. Εστίασε σε κάτι σημαντικό

Βάλε ένα νέο στόχο! Όχι μόνο θα σε βοηθήσει να συνηθίσεις στην επιστροφή, αλλά θα σου δώσει μια αίσθηση σκοπού. Η ανταμοιβή σου θα είναι θετικά συναισθήματα και μια αίσθηση ανεκτίμητης παραγωγικότητας που θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω. Η πιθανή αναζήτηση μιας νέας εργασίας ή ένα νέο χόμπι θα σου αναπτερώσει το ηθικό και θα προσαρμοστείς πανεύκολα.

3. Αναζήτηση επόμενου προορισμού

Ακόμα και η δυνατότητα μιας μικρής απόδρασης είναι τόσο ισχυρή που θα σε κάνει να ονειρεύεσαι ξανά πριν καλά καλά επιστρέψεις στις υποχρεώσεις σου. Αυτή η προσμονή θα σου δώσει ώθηση και θα σου ανεβάσει τη διάθεση πριν προλάβεις να επιστρέψεις στη ρουτίνα σου.

4. Μείνε απασχολημένος

Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ενώ ταξιδεύεις, συναντάς νέους ανθρώπους, κάνεις διάφορες δραστηριότητες και διασκεδάζεις ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα και πάνω που συνηθίζεις αυτόν τον τρόπο ζωής, μετά γυρνάς σπίτι και όλο αυτό σταματάει. Μην το αφήσεις να συμβεί! Κράτα τον εαυτό σου απασχολημένο.

Πήγαινε στο γυμναστήριο, πάρε ένα βιβλίο, δες φίλους που δεν έχεις δει εδώ και καιρό, μάθε μια νέα γλώσσα, κάνε έρευνα και επισκέψου νέα εστιατόρια που άνοιξαν στη γειτονιά σου, κάνε ό,τι σε ευχαριστεί και πριν το καταλάβεις θα έχεις επανέλθει ομαλά στην καθημερινότητά σου.

5. Εκτύπωσε τις φωτογραφίες σου και φτιάξε το άλμπουμ των διακοπών

Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να δεις όλες τις αναμνήσεις σου τυπωμένες, θα θυμηθείς εικόνες, ήχους και γεύσεις από το ταξίδι σου και θα ανακαλέσεις στιγμές που μπορεί να είχες ξεχάσει πως έζησες. Για μένα, η δημιουργία του φωτογραφικού άλμπουμ με το πέρας των διακοπών, μπορεί να συγκριθεί με το “κλείσιμο” ενός κεφαλαίου μετά από ένα χωρισμό.

6. Προσπάθησε να διατηρήσεις τη νοοτροπία ενός ταξιδιώτη

Όταν ταξιδεύεις, σε ενδιαφέρει να δοκιμάζεις νέα πράγματα, να ζήσεις διασκεδαστικές εμπειρίες και να τρως όσο το δυνατόν περισσότερο καλό φαγητό.

Κράτησε ζωντανό τον ενθουσιασμό που έρχεται με τα ταξίδια διατηρώντας τη νοοτροπία ενός ταξιδιώτη. Κάνε μαθήματα μαγειρικής και πειραματίσου σε κουζίνες που δε γνωρίζεις τις τεχνικές τους, συνέχισε το κολύμπι όσο ο καιρός μας το επιτρέπει, σου επιτρέπεται να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου με ένα ωραίο γεύμα σε ένα εστιατόριο που δεν έχεις ξαναπάει όσο συχνά το επιτρέπει η τσέπη σου και γενικά κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα!

Εxtra Tip of the Day:

Οι διακοπές μας προσφέρουν την ευκαιρία να ζήσουμε μια «διαφορετική» ζωή για λίγο και η επιστροφή μας είναι το κομβικό σημείο ώστε να αναθεωρήσουμε πολλές πτυχές της «συνηθισμένης» αυτής ζωής και να αλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει, τώρα, άμεσα!