Οι νέοι κανόνες του texting!

Kαθημερινά ανταλλάσσουμε μηνύματα… Σύμβολα, emojis, φωνητικές σημειώσεις  πρωταγωνιστούν στη διαδικτυακή επικοινωνία, όπου τα δεδομένα αλλάζουν και συχνά αν δεν είσαι updated δυσκολεύεσαι να καταλάβεις το περιεχόμενο των μηνυμάτων που δέχεσαι!

Έχετε ακούσει γα τους “δείκτες τόνου”;
Τα γραπτά μηνύματα μας διευκολύνουν, ωστόσο πολύ συχνά τα σημεία στίξης παραλείπονται και τότε πολλοί δεν μπορούν να διακρίνουν το ύφος ή αλλιώς τον τόνο του μηνύματος. Μήπως είναι αστείο, ειρωνικό ή κάτι άλλο που όμως… δεν ξέρουμε τι! Οι “δείκτες τόνου” μας βοηθούν να διευκρινιστεί το ύφος του αποστολέα του μηνύματος.

Πρόκειται λοιπόν για συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται με σκοπό να μεταφέρουν τον τόνο. Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge οι δείκτες τόνου είναι “μια ποιότητα στη φωνή που εκφράζει τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του ομιλητή”. Ο τόνος μπορεί φυσικά να αλλάξει το νόημα και τις συνέπειες μιας πρότασης.

Έτσι, το  “/j” στο τέλος μιας πρότασης σημαίνει ότι ο αποστολέας έχει αστείο τόνο γιατί το “j” προέρχεται από την αγγλική λέξη “joke”. Στην πράξη με τους δείκτες τόνους δεν χρειάζεται να σπαταλάμε χρόνο για να σκεφτόμαστε τι εννοεί αυτός που μας έστειλε το μήνυμα… Η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη!

Ποιοι φοβούνται… το τηλέφωνο;
Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι μικρότερες ηλικίες χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο το σταθερό τηλέφωνο. Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως είναι αλήθεια ότι η γενιά Ζ φοβάται τα τηλεφωνήματα! Νομίζουν δηλαδή ότι αν ξαφνικά κάποιος φίλος τους τηλεφωνήσει θα είναι επειδή έχει συμβεί κάτι κακό! Επειδή δεν έχουν συνηθίσει στην καθημερινότητά τους να κάνουν ή να δέχονται κλήσεις, έχουν αναπτύξει μια φοβία και ανησυχούν όταν τους τηλεφωνούν απροειδοποίητα. Το ευχάριστο είναι ωστόσο ότι έχουν την επιθυμία να βλέπουν από κοντά οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα. Λόγω συνθηκών, καθώς δεν μπορούν να τους βλέπουν όσο θα ήθελαν, δείχνουν το ενδιαφέρον τους με ένα μήνυμα ή ένα φωνητικό σημείωμα.

Ήξερες ότι…

Xρησιμοποιούμε λάθος πολλά emojis!
Περίπου το 1/4 των χρηστών κάνει λάθος επιλογές στις εκφράσεις που βάζει στα γραπτά μηνύματα! Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις νέες γενιές, κάτι που προκαλεί απορία, δεδομένου είναι πιο εξοικειωμένες με τις νέες τεχνολογίες.

Το πιο παρεξηγημένο emoji
Δημοσκόπηση που διεξήγαγε το TextAnywhere σε δείγμα 1.000 ατόμων έδειξε πως το ανάποδο χαμογελαστό πρόσωπο είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα emojis. Πολλοί θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει σαρκασμό, ειρωνεία, χιούμορ ή αδεξιότητα και απογοήτευση. Ένα μεγαλύτερο δείγμα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκφραση αντιπροσωπεύει στιγμές ευτυχίας, οπότε το εκλαμβάνουν ως κάτι θετικό. Το upside down smile δημιουργήθηκε το 2015 και σύμφωνα με την επίσημη σελίδα των emojis είναι προορισμένο για να δηλώνει πως κάναμε μία μικρή ανοησία και το αναγνωρίζουμε!