Ποια είναι η ψυχολογική μας ηλικία;

Υπάρχει η ηλικία που έχουμε σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησής μας, η βιολογική ηλικία, η οποία βασίζεται στη γήρανση των λειτουργιών του σώματος και τώρα οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο γήρανσης, που φέρνει στο φως τη σημασία της ψυχολογικής υγείας.

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Aging-US, οι ερευνητές της Deep Longevity, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δημιούργησαν ένα “ρολόι γήρανσης” με βάση τα δεδομένα που συνέλεξαν από 4.846 ενήλικες το 2015 στο πλαίσιο της μελέτης China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS). “Το σώμα και η ψυχή σας συνδέονται – αυτό είναι το κύριο μήνυμά μας” τόνισε ο Fedor Galkin, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το αίσθημα δυστυχίας ή η μοναξιά, προσθέτουν έως και 1,65 χρόνια στη βιολογική ηλικία κάποιου.

Ήξερες ότι…

– Το αίσθημα δυστυχίας, κατάθλιψης ή μοναξιάς θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες γήρανσης περισσότερο από το κάπνισμα ή ακόμη και από ορισμένες ασθένειες.

– Το φαγητό τη μέρα ωφελεί περισσότερο την ψυχική υγεία, ενώ τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Επίσης, οι στρατηγικές βελτίωσης των ρυθμών του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

Η ψυχολογική ηλικία

Η ψυχολογική ηλικία είναι η ηλικία που κάποιος αισθάνεται, ενεργεί και συμπεριφέρεται και άρα δεν είναι πάντα ίδια με τη βιολογική ηλικία.

Η ψυχολογική ηλικία μπορεί να αναλυθεί ως εξής: Από τη μία έχουμε τη γνωστική λειτουργία (ικανότητα να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε) και από την άλλη τη συναισθηματική λειτουργία (ικανότητα να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας). Μεγαλώνοντας τείνουμε να έχουμε περισσότερες δυσκολίες με ορισμένες πτυχές της μνήμης. Οπότε το να έχουμε μικρότερη ψυχολογική ηλικία απαιτεί να ξεπεράσουμε τα πιθανά προβλήματα μνήμης. Όμως, η ικανότητα να διαχειριζόμαστε αρνητικά συναισθήματα βελτιώνεται όσο περνάνε τα χρόνια.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στη μνήμη θέλουμε η ψυχολογική ηλικία μας να είναι μικρή, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται για τη διαχείριση των συναισθημάτων μας.

Δείτε κάποια τεστ “ψυχολογικής ηλικίας” για να βρείτε τη δική σας:

Τεστ με βάση τα χρώματα

Τεστ με προσωπικές ερωτήσεις

Το τεστ των 25 ερωτήσεων