Tα top επαγγέλματα του μέλλοντος & ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Σε δύο δεκαετίες από τώρα τα δεδομένα στην εργασία θα έχουν αλλάξει ριζικά.
Οι γνωστικές και ψηφιακές δεξιότητες αναμένεται να είναι περιζήτητες στη μελλοντική αγορά εργασίας. Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητά μας θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στο νέο εργασιακό τοπίο.

Μελετώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς, ο Νικόλας Μπάντμιντον, παγκοσμίου φήμης μελλοντολόγος και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού που συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τη Google και τη Microsoft, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph ότι “oι μηχανές προβλέπεται να είναι καλύτερες από εμάς στη μετάφραση γλωσσών έως το 2024, στη συγγραφή εκθέσεων επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως το 2026, στην οδήγηση φορτηγού έως το 2027, στην εργασία στο λιανεμπόριο έως το 2031, στο να γράψουν ένα μπεστ σέλερ βιβλίο μέχρι το 2049, στις χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι το 2053”.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών οι πιο περιζήτητες και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας το 2040 θα είναι:

Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας και παραπληροφόρησης

Όσο ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων και παραβίασης ψηφιακών τομέων και δεδομένων αυξάνεται, οι μελετητές παραπληροφόρησης κρίνονται απαραίτητοι για να διασφαλιστεί το απόρρητο και η ασφάλεια.

Αυτές οι θέσεις εργασίας προβλέπεται ότι θα είναι οι καλύτερα αμειβόμενες σε οργανισμούς στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και σε όλη τη δεκαετία του 2040.

Συγκεκριμένα, σε πλεονεκτική θέση είναι οι προγραμματιστές λογισμικού, αναλυτές δεδομένων και επιχειρήσεων, διαχειριστές βάσεων δεδομένων, εκπαιδευτές και μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Επαγγελματίες στον τομέα της υγείας για biohacking

Η μακροζωία όπως όλα δείχνουν είναι ο μεγάλος “πόθος” των εξαιρετικά εύρωστων οικονομικά ανθρώπων. Η προοπτική αυτή βάζει στο τραπέζι της συζήτησης το biohacking, με τη χρήση εμφυτεύσιμων τεχνολογιών, της διατροφής, συμπληρωμάτων, ιατρικών διαδικασιών και ενέσεων βλαστοκυττάρων.

Εδώ λοιπόν το πεδίο είναι ευρύ για γιατρούς, νοσηλευτές, χειρουργούς κ.α. Θα πρέπει να επιτευχθεί ο συνδυασμός της παραδοσιακής ιατρικής με την τεχνολογία. Στο μέλλον, λέει χαρακτηριστικά ο Μπάντμιντον, “αν είστε εξαιρετικά πλούσιοι και θέλετε να ζήσετε για πάντα, θα μπορούμε να το κάνουμε και αυτό”…

Μεσίτες δεδομένων

Καθώς αρχίζουμε να αποκτούμε περισσότερη εξουσία στα δεδομένα που παράγουμε, σταδιακά θα βρεθούμε σε θέση επιλογής με σκοπό την αξιοποίησή τους. Άρα, θα προκύψουν επαγγελματίες που θα ασχολούνται με τη “Μεσιτεία Προσωπικών Δεδομένων”.

Επιστήμονες ηθικής φιλοσοφίας

Είναι μεγάλης σημασίας η τεχνολογία να σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι ο άνθρωπος που την χρησιμοποιεί η προτεραιότητα και όχι η εκάστοτε εταιρία. Έτσι, επιστήμονες ηθικής φιλοσοφίας θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο μέλλον.

Αρχιτέκτονες metaverse

Ο εικονικός κόσμος της σύνδεσης με avatar θα είναι η μετεξέλιξη για αρχιτέκτονες, σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών, καλλιτέχνες οπτικών εφέ κ.α.

Μεταφραστές και ψυχολόγοι τεχνητής νοημοσύνης

Ο Μπάντμιντον αναφέρει ότι “οι επαγγελματίες ψυχολόγοι θα βελτιώσουν τις δεξιότητές τους για να κατανοήσουν τις μικροδιαφορές της τεχνητής νοημοσύνης και πώς μαθαίνουν οι μηχανές”.

Ακτιβιστές καλλιτέχνες

Στο μέλλον θα επικρατήσουν πιο συνεργατικές και διαδραστικές μορφές τηλεόρασης, μουσικής, βίντεο και τέχνης. Σε αυτό το νέο καλλιτεχνικό σύμπαν κεντρικό ρόλο θα έχουν καλλιτέχνες, τηλεοπτικοί παραγωγοί κ.α.

Μηχανικοί Τροφίμων

Ένας μηχανικός τροφίμων θα μπορεί να κατασκευάζει τρόφιμα σε μοριακό επίπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών αυτό ίσως να γίνει σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομος, λόγω υπερπληθυσμού και της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής.

Ήξερες ότι…

Μελέτη της Deloitte κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100.000 νομικοί ρόλοι θα αυτοματοποιηθούν έως το 2036.