Ποια δραστηριότητα μας προστατεύει από την άνοια;

Όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πολλές έρευνες γίνονται προκειμένου να βρεθούν τρόποι προστασίας μας από την άνοια. Πάμε να δούμε τι έδειξε πρόσφατη μελέτη!

Καθώς δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για την άνοια, οι ειδικοί εστιάζουν στην πρόληψη μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής μας. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε την άνοια είναι ο διαλογισμός. Μάλιστα μία από τους συγγραφείς της νέας μελέτης, η Δρ. Gael Chetelat, από το Πανεπιστήμιο του Caen-Normandy στη Γαλλία είπε χαρακτηριστικά: «Ο διαλογισμός ήταν πιο αποτελεσματικός από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας».

Ο διαλογισμός κάνει… θαύματα

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν αυτή την τεχνική χαλάρωσης επί 18 μήνες είχαν καλύτερη βαθμολογία σε γνωστικά τεστ από τα άτομα που έκαναν μαθήματα αγγλικών για το ίδιο χρονικό διάστημα, αποσκοπώντας στη διατήρηση του μυαλού τους σε εγρήγορση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός αυξάνει τον όγκο και βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

Eκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό μας

Πολλές έρευνες συνδέουν τον διαλογισμό με την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι. Σύμφωνα με τη Δρ. Chetelat «Απαιτούνται επειγόντως στρατηγικές για την πρόληψη της άνοιας. Η εκπαίδευση του εγκεφάλου που στοχεύει στη ρύθμιση του άγχους και της προσοχής έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τόσο τις γνωστικές όσο και τις συναισθηματικές πτυχές της γήρανσης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ειδικά στους ηλικιωμένους, σε τομείς, όπως η προσοχή, οι εκτελεστικές λειτουργίες και η αυτογνωσία ή η μεταγνωσία. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν επίσης να μειώσουν -μεταξύ άλλων- το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους».

Ήξερες ότι…

Ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, ξεπερνώντας τα 150 εκατομμύρια παγκοσμίως.