Ψηφιακά δίδυμα: Το μέλλον των smart cities!

Tι είναι το ψηφιακό δίδυμο μιας πόλης; Είναι το εικονικό τρισδιάστατο μοντέλο της πόλης, το οποίο απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τον παλμό της!

Ελέγχοντας τη… συμπεριφορά της πόλης
Το ψηφιακό δίδυμο εμπλέκεται σε κάθε επίπεδο διαχείρισης μιας πόλης και βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων σε εκτελεστικό επίπεδο, επιτρέποντας στους αρμόδιους να παρακολουθούν  τους βασικούς δείκτες λειτουργίας της πόλης. Έχουν τη δυνατότητα να δουν το πώς “συμπεριφέρεται” ή “αντιδρά” η πόλη σε διάφορα γεγονότα.

Δυνατότητες που ξεπερνούν τις προσδοκίες
Χάρη στα ψηφιακά δίδυμα δίνεται η δυνατότητα προσομοίωσης και δοκιμής πολεοδομικών σχεδιασμών και δόμησης σε μία πόλη. Ακόμα, λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που συγκεντρώνουν, παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης αναλυτικών αξιολογήσεων, ενώ μπορούν να γίνονται καμπάνιες to the point, χωρίς αοριστίες.

Τι προφέρει η τρισδιάστατη προβολή της πόλης σε πραγματικό χρόνο
Η τρισδιάστατη προβολή της πόλης συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης των αρμόδιων φορέων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Επίσης, αναβαθμίζει την ενεργειακή απόδοση της πόλης και συνεισφέρει στην ομαλοποίηση της κυκλοφορίας.

Βαρκελώνη & Μπολόνια στο δρόμο των digital twins
Οι δύο πόλεις έχουν ήδη δεσμευτεί να συνεργαστούν για να μεγιστοποιήσουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των υποδομών που απαιτούνται και να χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την εφαρμογή και τη λειτουργία του ψηφιακού δίδυμου.

info

Τα ψηφιακά δίδυμα βασίζονται στη μοντελοποίηση της αστικής δυναμικής μέσω των μεγάλων δεδομένων. Το ψηφιακό δίδυμο μιας πόλης βοηθά στην πρόβλεψη του αντίκτυπου των δημόσιων πολιτικών πριν από την εφαρμογή τους, προσφέροντας ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη γενικότερη ώθηση προς μοντέλα λήψης αποφάσεων που βασίζονται στα δεδομένα.