H Τεχνολογία και η… κρίση της μέσης ηλικίας

Έχετε παρατηρήσει ότι πολλά αξιοσημείωτα και με πληθώρα συνεπειών γεγονότα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Τεχνολογίας; Είναι τυχαίο;

Η Τεχνολογία φαίνεται πως περνά μια κρίση μέσης ηλικίας… Τι σημαίνει αυτό; Ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο δύο εποχών. Τα social media, τα applications, τα smartphones βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη εμφανίζεται δειλά η Τεχνητή Νοημοσύνη. Πώς θα γεφυρωθεί το κενό; Πώς θα γίνει η μετάβαση ή το… άλμα στη νέα εποχή; Η αλήθεια είναι ότι τώρα βιώνουμε μία τεχνολογική ύφεση αλλά είναι δεδομένο ότι θα περάσουμε στη φάση της ανάπτυξης.

Περιμένοντας να περάσουμε τον ύφαλο…

Η βιομηχανία της τεχνολογίας θα επένδυε στην τεχνητή νοημοσύνη. Βέβαια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο τα πράγματα κυλούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ο κλάδος έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια. Οι αποτιμήσεις των μετοχών για πάρα πολλές εταιρίες έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 

Το ντόμινο απολύσεων…

Προκειμένου οι τεχνολογικοί κολοσσοί να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό ύφαλο προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις. Τwitter, Amazon, Meta, Coinbase, Snap έχουν ανακοινώσει περικοπές προσωπικού μέσα στο 2022. Και δεν είναι μόνο αυτοί… Περισσότεροι από 135.000 εργαζόμενοι στον κλάδο της τεχνολογίας παγκοσμίως έχουν χάσει τη δουλεία τους σύμφωνα με τα στοιχεία του Layoffs.fyi. Για παράδειγμα μετά την εξαγορά του Twitter έχασαν τη δουλειά τους περίπου 3.200 εργαζόμενοι. Στη Meta απολύθηκαν πρόσφατα 10.000 εργαζόμενοι…

Ο ρόλος της πανδημίας

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές κοινός παρονομαστής των μαζικών απολύσεων είναι η πανδημία. Ειδικότερα, κατά την περίοδο των lockdown οι εταιρίες τεχνολογίας επεκτάθηκαν ακόμα περισσότερο. Αξιολόγησαν την πανδημία ως μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η Meta προσέλαβε περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους κατά το πρώτο εννιάμηνο του έτους. Η διαφήμιση ωστόσο, είναι ένας τομέας που είχε στην πορεία σοβαρές απώλειες με άμεσο επακόλουθο τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας των τεχνολογικών κολοσσών. Το κύμα του πληθωρισμού που ακολούθησε την πανδημία οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν νομισματική πολιτική με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ιστορικά υψηλά επιτόκια. Επομένως, όταν το κέρδος δεν ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση, οι συνέπειες ήταν -και είναι- καταιγιστικές.