Η απομακρυσμένη εργασία και οι νέοι κανόνες στην επικοινωνία!

Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος, να καταλαβαίνουμε τι κρύβεται πίσω από τη σιωπή… Μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μη λεκτικά μηνύματα όταν έχουμε κάποιον απέναντί μας. Τι γίνεται όμως όταν επικοινωνούμε συχνά με εργοδότες, συνεργάτες και συναδέλφους, χωρίς να τους βλέπουμε;

Με την απομακρυσμένη εργασία, η επικοινωνία αλλάζει και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε!

Το νεύμα ή ο μορφασμός του προϊσταμένου μας είναι μη λεκτικά σημάδια που κάτι μας λένε ή για κάτι μας προειδοποιούν! Όταν όμως αυτά δεν υπάρχουν στο οπτικό μας πεδίο, τι γίνεται;

Ως επί το πλείστον, οι κοινωνικές μας δεξιότητες δείχνουν ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιο επίπεδο ευχέρειας στην ερμηνεία της μη λεκτικής επικοινωνίας. Δείχνουν επίσης ότι ξέρουμε πώς να επικοινωνούμε σιωπηρά. «Αν θέλετε να επηρεάσετε τους ανθρώπους με θετικό τρόπο, τότε η στάση σας και το πώς σας αντιλαμβάνονται χρησιμοποιώντας τη μη λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική» επισημαίνει η Mi Ridell, ειδικός στη γλώσσα του σώματος με έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Η Annemieke Meurs-Karels, ειδικός στη μη λεκτική επικοινωνία με έδρα την Ολλανδία, αναφέρει ότι οι άνθρωποι συχνά αντιδρούν περισσότερο σε αυτό που κάνετε παρά σε αυτό που λέτε, «επειδή μεταδίδει το υποκείμενο μήνυμα – αυτό που πραγματικά σκέφτεστε και αισθάνεστε και τις προθέσεις σας».

Η μη λεκτική επικοινωνία στον ψηφιακό κόσμο

Πολλές επαγγελματικές συνομιλίες και συνεδριάσεις γίνονται πλέον διαδικτυακά. Ακόμα και όταν η απομακρυσμένη εργασία δεν φαίνεται να περιλαμβάνει σιωπηρά στοιχεία, η μη λεκτική επικοινωνία εξακολουθεί να συμβαίνει.

Δύσκολη η… εξίσωση γιατί το ένα σκέλος είναι το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι και το άλλο το πώς καταλαβαίνουμε τους άλλους μέσω των δικών τους μη λεκτικών μηνυμάτων. Υπάρχει αρκετή ασάφεια στο πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε το “σήμα” κάποιου σε σχέση με το πώς θα μπορούσε ένα άλλο άτομο, επειδή εμπλέκεται ο υποκειμενικός παράγοντας: οι δικές μας εμπειρίες και η σχέση μας με τον συνομιλητή. Ωστόσο, παρά τις υποκειμενικές αποκλίσεις, οι ειδικοί λένε ότι οι μη λεκτικές ενδείξεις είναι σημαντικές και πρέπει να τους δίνουμε σημασία.

Εργασία και μη λεκτική επικοινωνία

Η μη λεκτική επικοινωνία απαιτεί περισσότερη προσπάθεια στον ψηφιακό κόσμο, αλλά οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκομίσουν ανταμοιβές αναφορικά με το πόσο καλά τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Οπότε,

Ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να τραβήξουμε μια φωτογραφία προφίλ με “επαγγελματική” εμφάνιση. Αυτό είναι σημαντικό για την “πρώτη γνωριμία”, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι μπορούμε μέσα από την εικόνα μας να περάσουμε τα μηνύματα που επιθυμούμε.

Ας βεβαιωθούμε ότι η κάμερά μας βρίσκεται στο σωστό ύψος πριν ξεκινήσει μια συνάντηση. Δείχνει επαγγελματισμό αλλά και γνώση που δεν περνά απαρατήρητη.

Ας στείλουμε κάποια θετικά emoji σε μια ομαδική συνομιλία με συναδέλφους. Μπορούμε επίσης να μοιραστούμε μια ιδέα μας και να ζητήσουμε γνώμες, δείχνοντας ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν σημαίνει απουσία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Γενικά ισχύει ότι οι φαινομενικά μικρές κινήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο! Επιπλέον, μπορεί ο καθένας να εργάζεται μόνος του και σε διαφορετικό χώρο, όμως όλοι εργάζονται για έναν κοινό σκοπό και αποτελούν μέλη μιας ομάδας: Αυτό πρέπει να ενστερνιστούν οι εργαζόμενοι για να έχουν ισχυρό κίνητρο να επικοινωνούν αποτελεσματικά!

Σε έναν νέο κόσμο όπου οι εργαζόμενοι συχνά παλεύουν να αποκωδικοποιήσουν ο ένας τον άλλον και όπου η “απομόνωση” ευδοκιμεί, το να είναι πρόθυμοι να εμπλακούν ουσιαστικά μη λεκτικά διευκολύνει την κατανόηση των άλλων και την πιο ομαλή συνεργασία!

Τι σημαίνει καλή μη λεκτική επικοινωνία;

Καλή μη λεκτική επικοινωνία σημαίνει να είσαι πρόθυμος να μοιραστείς κάτι από τον εαυτό σου και να δίνεις προσοχή στους άλλους. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων στον ψηφιακό κόσμο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για ομάδες και άτομα. Δεδομένου ότι έχουμε απομακρυνθεί ήδη αρκετά από την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, η ανάγκη να μπορούμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον εύκολα και γρήγορα είναι κάτι πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε!