Mastodon: Είναι το νέο Twitter;

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, πολλοί είναι εκείνοι που αποχωρούν και αναζητούν εναλλακτικές πλατφόρμες. Το Mastodon είναι μία εναλλακτική… όμως, τι ακριβώς είναι;

Το Mastodon μοιάζει με το Twitter, καθώς ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει αναρτήσεις, τα λεγόμενα toots. Οι άλλοι χρήστες μπορούν να γράψουν κάποια απάντηση, να κάνουν αναδημοσίευση, like και φυσικά οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν ο ένας τον άλλον. Αυτά αποτελούν την πρώτη εικόνα που έχει κάποιος για το Mastodon.

Aς εμβαθύνουμε…

Το Mastodon είναι έξι ετών, αλλά μοιάζει σαν όλοι να αρχίζουν τώρα να το ανακαλύπτουν! Αν κάποιος θέλει να εγγραφεί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να επιλέξει έναν server. Υπάρχουν πάρα πολλοί και χωρίζονται συνήθως ανά χώρα, πόλη ή ενδιαφέρον! Σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon δεν προτείνει followers που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Επιλέγοντας server έρχεστε σε επαφή αρχικά με μία κοινότητα που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που σας ενδιαφέρουν.

Γιατί όμως υπάρχουν τόσοι servers;

To Mastodon δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρία. Όλοι oι servers συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς. Πολλοί μάλιστα το προτιμούν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο!

Οι διακομιστές έχουν τους δικούς τους ρυθμιστικούς κανόνες. Ορισμένοι servers επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να έχουν μεγάλη ποσότητα περιεχομένου μίσους.

Τι γίνεται με τις διαφημίσεις;

Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μία ανάρτηση με σκοπό την προώθηση της εταιρίας, της υπηρεσίας ή του προϊόντος του.

Είναι δωρεάν;

Δεν ισχύει παντού το ίδιο! Δηλαδή, εξαρτάται από τον server στον οποίο βρίσκεστε! Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό είναι δωρεάν.