Μέχρι πότε θα αυξάνονται οι κάτοικοι του πλανήτη;

Σήμερα, 15 Νοεμβρίου 2022, διανύουμε μια ιστορική μέρα καθώς ο πλανήτης μας γίνεται το σπίτι για 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους!

Ο παγκόσμιος πληθυσμός όλο και αυξάνεται…  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις μετρήσεις των ειδικών, το 2037 θα γίνουμε 9 δισεκατομμύρια. Το 2058 θα φτάσουμε τα 10 δισεκατομμύρια…

Ο ανθρώπινος πληθυσμός είχε διπλασιαστεί μέσα σε 40 χρόνια, από τα 3 δισεκατομμύρια του 1959, στα 6 δισεκατομμύρια του 1999.
Στις μέρες μας ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 0,84% ανά έτος, προσθέτοντας 67 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γη ετησίως. Ο ρυθμός αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού είχε φτάσει στο ανώτατο όριό του στα τέλη της δεκαετίας τού ’60, όταν πέρασε το 2%.
Τώρα, ο ρυθμός αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού βρίσκεται σε καθοδική πορεία, και έτσι θα συνεχίσει για πάντα! Ειδικότερα, το 2086 θα πέσει στο μηδέν, και έως το 2100 θα φτάσει στο –0,11.

Πότε θα γίνει το πικ!

Το 2083 θα γίνει το ιστορικό… πικ, δηλαδή θα είμαστε 10,43 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη. Από τη χρονιά εκείνη και μετά, ο ανθρώπινος πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται.

Γιατί αυξανόμαστε τόσο;

Οι βασικοί παράγοντες της τόσο μεγάλης αύξησης του πληθυσμού είναι η σημαντική βελτίωση των συνθηκών ζωής, η επαναστατική εξέλιξη της ιατρικής, της τεχνολογίας και της επιστήμης γενικότερα.

Ήξερες ότι…

Το παγκόσμιο μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν τα 30 χρόνια το 1800. Το 1950 αυξήθηκε στα 46,5 χρόνια, το 1995 έφτασε στα 65 χρόνια και το 2019 στα 72,5 χρόνια.

Πως επηρεάζεται το περιβάλλον

Η κατανομή του πληθυσμού είναι άνιση, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους ζουν στην Ασία.

Η καθηγήτρια Δημογραφίας Raya Muttarak αποκαλύπτει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν να κάνουν με τα επίπεδα εισοδήματος και όχι με την κατανομή του πληθυσμού:

«Το 10% των πιο πλούσιων είναι πραγματικά υπεύθυνο για περίπου το 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μιλάμε για μόνο 770 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Την ίδια στιγμή το “κατώτερο” 50% του παγκόσμιου πληθυσμού από πλευράς πλούτου, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 4 δισ. άτομα, ευθύνεται για την εκπομπή μόλις του 12%».

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της πληθυσμιακής αύξησης θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό από το πόσο περισσότεροι θα είμαστε, αλλά θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν οι συμπεριφορές μας τροφοδοτούν την υπερθέρμανση του πλανήτη ή την επιβραδύνουν.

Παρακολουθήστε εδώ την αυξητική πορεία του παγκόσμιου πληθυσμού.