Θέλετε να κάνετε τουρισμό ύπνου;

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Πώς θα σας φαινόταν να κάνατε ένα ταξίδι για να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας; Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά υπάρχει εντυπωσιακά μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρισμό ύπνου.

Ένα ταξίδι ευεξίας και χαλάρωσης είναι για πολλούς ευσεβής πόθος, ενώ άλλοι συνηθίζουν να ταξιδεύουν με σκοπό να φροντίσουν το σώμα και το πνεύμα τους.  Ωστόσο, δεν ακούμε συχνά ότι κάνει κάποιος ένα ταξίδι με σκοπό να βελτιώσει τις συνήθειες του ύπνου του. Ο τουρισμός ύπνου έχει γίνει δημοφιλής όμως μετά την πανδημία και πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διαμονής.

Mε γνώμονα τον καλό ύπνο

Ξενοδοχεία όπως το Bryte Restorative Sleep Suite στο Λονδίνο ή το Hästens Sleep Spa στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας προσφέρουν δωμάτια όπου τα πάντα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την καλή ποιότητα ύπνου. Τα ξενοδοχεία έχουν επικεντρωθεί στην ηχομόνωση των δωματίων, αλλά προσφέρουν και υπηρεσίες υπνοθεραπείας, διαλογισμού καθώς και ολιστικές θεραπείες με στόχο τον καλό ύπνο.

Οι τουρίστες ύπνου μπορούν να επιλέξουν από μια μεγάλη λίστα με μαξιλάρια, σεντόνια και κουβέρτες και έχουν πληθώρα επιλογών ανάλογα με το αν προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα ή μπρούμυτα. Οι ειδικές υπηρεσίες ύπνου διαφέρουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και ποτά που βοηθούν στον καλό ύπνο.

Ο ρόλος της πανδημίας

Σύμφωνα με την ερευνήτρια ύπνου Rebecca Robbins, δεν πρόκειται για μία νέα τάση, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να καθιερωθεί, ειδικά στα ξενοδοχεία. Η πανδημία φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την τάση, καθώς είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου. Σύμφωνα με το Journal of Clinical Sleep Medicine, το 40% των 2.500 ενηλίκων που ερωτήθηκαν σε μια μελέτη ανέφεραν πτώση στην ποιότητα του ύπνου από την έναρξη της πανδημίας.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του ύπνου καθώς το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται… Ο τουρισμός ύπνου μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη αν οι εμπειρίες που παρέχονται στους ενδιαφερόμενους συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου. Επομένως, εφόσον τα ξενοδοχεία συνεργάζονται με ειδικούς, ένα ταξίδι μπορεί να είναι η αρχή για έναν πιο ποιοτικό ύπνο!

Ήξερες ότι…

Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και μια βραδιά με διαταραγμένο ύπνο μπορεί να μειώσει την απόδοση και τη συγκέντρωση κατά 30% την αμέσως επόμενη ημέρα.