Έρχεται το πρώτο κράνος μοτοσικλέτας με ενσωματωμένο αερόσακο!

Ένα νέο κράνος μοτοσικλέτας με αερόσακο έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στην ασφάλεια των αναβατών!

Η κατασκευάστρια προστατευτικού εξοπλισμού για δίκυκλα και δυναμικά σπορ POC ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα κράνος που θα φέρει ενσωματωμένο αερόσακο, σε συνεργασία με τη σουηδική κατασκευάστρια εξοπλισμού ασφάλειας για αυτοκίνητα Autolive.

Η Airoh ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο κράνος αποτελεί δουλειά του τμήματος έρευνας και εξέλιξης της ιταλικής εταιρίας με την ιδέα να προέρχεται από την μηχανικό Roberta Descrovi.

Οι δύο εταιρίες παρουσίασαν στη διεθνή έκθεση μοτοσικλέτας στο Μιλάνο ένα πρωτότυπο κράνος κλειστού τύπου, το οποίο φέρει ενσωματωμένο στο κέλυφός του έναν μικρό αερόσακο.

Σύμφωνα και με τα πρώτα δείγματα από τις δοκιμές που πραγματοποιούν οι δύο εταιρίες, η ύπαρξη αερόσακου στο κράνος μειώνει σημαντικά τις βλάβες που μπορεί να υποστεί ο εγκέφαλος σε περίπτωση ατυχήματος. Η Autoliv και η Airoh εργάζονται πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία εδώ και δύο χρόνια.

Σε σχέση με ένα συμβατικό κράνος, το πρωτότυπο κράνος των Airoh και Autoliv δεν παρουσιάζει σχεδιαστικές διαφορές υπό κανονικές συνθήκες. Όμως, σε περίπτωση ατυχήματος, το μέρος του κελύφους που βρίσκεται πάνω από τη ζελατίνα «σπάει» σε πέντε διαφορετικά τμήματα ώστε να αναπτυχθεί ένας μικρός αερόσακος σχήματος «U».

Η εξέλιξη του πρωτότυπου κράνους έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της… Αυτό που αναφέρει ωστόσο η Airoh είναι ότι η παρουσία αερόσακου μειώνει την πιθανότητα κατάγματος στο κρανίο από το 60% στο 30% και αυτό είναι αναμφισβήτητα πολύ αισιόδοξο!

info

Σε 91.425 τροχονομικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2022, σε όλη την Ελλάδα, βεβαιώθηκαν συνολικά 19.522 παραβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το 68% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, παράνομη στάθμευση, έλλειψη άδειας ικανότητας οδήγησης και μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο του 2022, στην περιοχή της Αττικής βεβαιώθηκαν μεταξύ άλλων 529 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.