Τι συμβαίνει με τις γυναίκες leaders το 2022;

Όλο και περισσότερες γυναίκες ανέρχονται σε ηγετικές θέσεις. Τι γίνεται όμως με την εμπιστοσύνη προς αυτές; Μία νέα έρευνα μας… μπερδεύει!

Η εμπιστοσύνη στις γυναίκες ηγέτες μειώνεται, παρόλο που ο αριθμός τους σε υψηλόβαθμες θέσεις αυξάνεται. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τον Νοέμβριο, νέα δεδομένα από το The Reykjavik Index for Leadership, μια ετήσια έρευνα που συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες όσον αφορά στην καταλληλότητά τους για θέσεις εξουσίας, έδειξε ότι η εμπιστοσύνη στις γυναίκες ηγέτες μειώθηκε τον περασμένο χρόνο.

Σε όλες τις χώρες της G7, που περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (47%) δήλωσαν ότι αισθάνονται «πολύ άνετα» με μια γυναίκα ως διευθύνουσα σύμβουλο μιας μεγάλης εταιρίας στη χώρα τους, από 54% έναν χρόνο νωρίτερα. Οι άνδρες ήταν πολύ πιο πιθανό από τις γυναίκες να επικρίνουν μια γυναίκα ηγέτη και 1 στους 10 ερωτηθέντες είπε ότι δεν θα αισθανόταν άνετα με μια γυναίκα CEO… Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με γυναίκες πολιτικούς ηγέτες ακολούθησαν παρόμοιο μοτίβο: μόλις το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται «πολύ άνετα» με μια γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησής τους, από 52% το 2021.

Μα… γιατί;

Οι εξηγήσεις για τη μείωση της εμπιστοσύνης στις γυναίκες CEO ποικίλουν. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο θεσμικός μισογυνισμός και η προκατάληψη των φύλων έχουν οξυνθεί τόσο από το πρόσφατο πολιτικό τοπίο όσο και από την πανδημία. Σε ορισμένες χώρες, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό επίσης να υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την αλλαγή της στάσης απέναντι στις γυναίκες ηγέτες.

Επιπρόσθετα, η κυριαρχία του διαδικτυακού περιεχομένου που ενθαρρύνει τη βία κατά των γυναικών έχει οδηγήσει άμεσα σε μια κουλτούρα σεξισμού στην καθημερινή ζωή, έγραψε η Λόρα Μπέιτς, Βρετανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και ερευνήτρια, στο βιβλίο της Άντρες που μισούν τις γυναίκες για το 2020… Τέλος, μια άλλη θεωρία για την πτώση της εμπιστοσύνης στις γυναίκες που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ηγεσία είναι ότι η αρνητική προδιάθεση απέναντί τους έχει ενταθεί απλώς και μόνο επειδή περισσότερες γυναίκες έχουν μετακινηθεί σε θέσεις εξουσίας, γεγονός που έχει ανατρέψει το παραδοσιακό status quo…