Το “Gentle Parenting” και… ο Άγιος Βασίλης

Υπάρχουν οι… αθεράπευτα ρομαντικοί που πιστεύουν ακόμα στον Άγιο Βασίλη και εκείνοι που αδιαφορούν για το concept Santa… Τι γίνεται όμως όταν είσαι γονιός; Τι λες στα παιδιά σχετικά με τον Άγιο Βασίλη; Oρισμένοι γονείς της γενιάς Z πάντως δεν θέλουν τα παιδιά τους να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη, για να μην πληγωθούν όταν ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχει…

Και κάπως έτσι ήρθε στη ζωή μας το hashtag “SantaIsntReal” και ακολούθησαν εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Μια μεγάλη μερίδα γονιών που ανήκουν στη γενιά Z υποστηρίζουν ότι όταν τα παιδιά τελικά ανακαλύψουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός θα είναι για αυτά μια πολύ τραυματική εμπειρία κι έτσι σπεύδουν να τα ενημερώσουν ακόμα και από την ηλικία των 3 ετών.

Το “Gentle Parenting” είναι η ήπια ανατροφή και αποτελεί μεγάλη τάση. Αναφορικά με το θέμα του Άγιου Βασίλη λοιπόν προτείνει ουσιαστικά έναν πολύ ήπιο, απαλό τρόπο να πουν οι γονείς στα παιδιά την αλήθεια σχετικά με τον Άγιο Βασίλη, χωρίς όμως να τα ωθήσουν στο να αναπτύξουν αρνητικά συναισθήματα.

Ας μιλήσουμε για το Santa trauma

Το Santa trauma δεν είναι κάτι καινούργιο. Έρευνες αναφέρουν εδώ και χρόνια ότι το Santa Trauma είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Ειδικότερα, υπάρχουν τρία σενάρια που προκαλούν τη μεγαλύτερη αγωνία σχετικά με τον Άγιο Βασίλη. Το πρώτο είναι ότι κάποια παιδιά επηρεάζονται τόσο πολύ από την επίσκεψή τους στον Άγιο Βασίλη που μετά βλέπουν εφιάλτες ή ακόμα αναπτύσσουν αποστροφή για άνδρες με γένια ή γυαλιά.

Το δεύτερο σενάριο του τραύματος του Άγιου Βασίλη εκδηλώνεται όταν οι γονείς φοβίζουν τα παιδιά τους χρησιμοποιώντας τον Άγιο Βασίλη προκειμένου να τα απειλήσουν ώστε να έχουν πάντα πολύ καλή συμπεριφορά.

Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο που συνήθως έχει τη βαθύτερη επίδραση: Όταν οι γονείς έχουν καταφέρει να πείσουν τα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός, αργότερα η εμπιστοσύνη τους μπορεί πραγματικά να καταρρεύσει ανακαλύπτοντας ότι τους έλεγαν ψέματα για πολλά χρόνια…