2023: Do’s & Don’ts

2023, new year resolution and action plan concept.

Στόχοι, στόχοι και πάλι στόχοι…

Αν και εσύ είσαι σαν εμένα, που οι στόχοι που βάζω κάθε χρόνο κοντεύουν να πάρουν σύνταξη αφού μετράνε μερικές δεκαετίες πια, πάμε μαζί το 2023 να κάνουμε πιο μικρά αλλά εξίσου σημαντικά βήματα για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας.

Do

1.Κάνε τυχαίες πράξεις καλοσύνης

Ο καθένας μας μπορεί να είναι ευγενικός και δεν μας κοστίζει τίποτα. Οι πράξεις καλοσύνης και γενναιοδωρίας κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

2. Κάνε ένα κομπλιμέντο την ημέρα

Ποτέ δεν ξέρεις – μπορεί απλώς να κάνεις κάποιον να αισθανθεί πολύ καλύτερα. Αύριο ίσως είναι η σειρά σου.

3. Διάβασε ένα βιβλίο το μήνα

Το διάβασμα είναι καλό για τον εγκέφαλό μας, μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

4. Πήγαινε κάπου που δεν έχεις πάει ποτέ

Βγες έξω από τη ζώνη άνεσής σου και κάνε κάτι τολμηρό. Κάνει καλό στην ψυχή και σε “αναγκάζει” να μάθεις νέα πράγματα.

5. Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός είναι καλός για τη δική μας ψυχική και σωματική υγεία αλλά και των γύρω μας. Θέλεις κάτι άλλο;

6. Ταξίδεψε ακόμα και με πολύ μικρό budget

Nα είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις λίγη άνεση και πολυτέλεια για να δεις τον κόσμο και τις εμπειρίες που συνοδεύουν τα ταξίδια και σου αλλάζουν τη ζωή. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα ταξίδια πρέπει να είναι πολυτελή και οι διακοπές πρέπει να είναι δαπανηρές για να είναι διασκεδαστικές. Λάθος, βγες εκεί έξω και ανακάλυψε τις ομορφιές που κρύβονται γύρω σου.

7. Γράψε ένα πράγμα για το οποίο είσαι ευγνώμων κάθε βράδυ

Ολοκλήρωσε τη μέρα σου με ευγνωμοσύνη και θα νιώσεις καλύτερα!

8. Πιες περισσότερο νερό

Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι το σώμα μας το χρειάζεται, σωστά; Ε, λοιπόν στην υγειά μας!

9. Αποταμίευσε ένα πολύ μικρό μέρος από το μισθό σου και βάλτο στην άκρη

Ακόμη και ένα ευρώ απλά αυξάνει το νούμερο στον “κουμπαρά” σου.

10. Η απώλεια κιλών & η γυμναστική στη ζωή μας

Αντί να έχουμε εμμονή με τη ζυγαριά, ας σκεφτούμε πόσο καταπληκτικά αισθανόμασταν όταν ήμασταν πιο δραστήριοι και με λιγότερα παραπανίσια κιλά. Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν σημαίνουν τίποτα, ο αντίκτυπος που έχουν μέσα μας μετράει. Αν κάτι σε χαλάει απλά άλλαξέ το.

11. Μίλα στον εαυτό σου με καλοσύνη

Στόχος μας είναι να είμαστε καλοί με τους άλλους, αλλά στη συνέχεια επικρίνουμε τον εαυτό μας ανελέητα. Stop! Σκέψου καλύτερα πράγματα για τον εαυτό σου και αποτέλεσε έμπνευση για τους άλλους να σκέφτονται έτσι για σένα.

12. Ημερολόγιο

Το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης. Ακόμα κι αν γράψεις μόνο λίγες προτάσεις, μπορεί να είναι πραγματικά ανακουφιστικό. Δοκίμασέ το!

13. Βάλε τους λογαριασμούς σου σε αυτόματη πληρωμή

Αν αυτό δεν θα σε βάζει σε οικονομικό άγχος, κάν’ το χθες! Έτσι θα έχεις κάτι λιγότερο να σκέφτεσαι και δεν θα αγχώνεσαι να προλάβεις προθεσμίες. Win-win.

14. Δοκίμασε ένα -εντελώς- νέο εστιατόριο

Είπαμε, φέτος θα είσαι περιπετειώδης. Παράγγειλε αυτό το περίεργο ρολό σούσι ή φάε από το ινδικό εστιατόριο που μόλις άνοιξε στην περιοχή σου.

15. Ξεκίνα ένα νέο χόμπι

Κάνε νέα πράγματα. Άφησε τον εαυτό σου να ανθίσει το 2023.

16. Φυτά στο σπίτι

Μπορεί να βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος σου και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά σου.

17. Χάρισε ρούχα που δεν φοράς ποτέ

Έχουμε την τάση να κολλάμε σε πράγματα «για κάθε περίπτωση». Αν δεν το έχεις φορέσει εδώ και ένα χρόνο, δώσε την ευκαιρία σε κάποιον άλλο.

DON’T

1. Κουτσομπολιό τέλος

Μην είσαι αυτό το άτομο. Διάδωσε τη θετικότητα και θα δεις ότι μόνο καλά πράγματα θα αρχίσουν να σου συμβαίνουν.

2. Multitasking

Το multitasking μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης, βλάπτει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα και μπορεί ακόμη και να αυξήσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Εστιάζουμε σε ένα πράγμα τη φορά.

Κακή συνήθεια. Μας αρέσει να ξοδεύουμε χρήματα ακόμα και χωρίς λόγο. Δεν το χρειάζεσαι; Μην το αγοράσεις.

4. Ακαταστασία

Η ακαταστασία κάνει πραγματικά κακό για την υγεία μας καθώς έρευνα λέει ότι το στρες που προκύπτει από το να μην ξέρουμε που βρίσκονται τα πράγματά μας ή από το να είναι όλα πεταμένα στο πάτωμα, είναι κάτι που μας αγχώνει και οδηγεί ακόμα και σε κατάθλιψη. Κάνε το 2023 έτος οργάνωσης και καθαριότητας.

5. Spot clean as you go

Σε συνέχεια του παραπάνω, σου τυχαίνει συχνά το σπίτι σου να είναι τόσο βρώμικο που να σου παίρνει σχεδόν όλο το Σαββατοκύριακο για να το καθαρίσεις; Απλή λύση: Καθάριζε όσο προχωράς. Πλύνε ή βάλε στο πλυντήριο τα πιάτα μετά από κάθε γεύμα, βάλε τα βρώμικα ρούχα κατευθείαν στον κάδο και πέρνα με πανάκι τις τουαλέτες και τους πάγκους όλη την εβδομάδα. Πανεύκολο.

6. Bullying στα social media

Πιστεύω ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προσπαθήσουν να συμπάσχουν περισσότερο με τους αγνώστους και να ανταποκρίνονται στους άλλους στο διαδίκτυο με καλοσύνη. Μην αφήνεις το μίσος ή τον εκφοβισμό να είναι κίνητρο για αλληλεπίδραση στις κοινωνικές πλατφόρμες. Αν κάτι δεν σου αρέσει απλά το προσπερνάς.

7. Μνησικακία

Δεν θα ήταν ωραίο να ξεκινήσουμε το 2023 με καθαρό “ιστορικό”; Άφησε πίσω το μίσος και ανθρώπους που δεν συμπαθείς. Ο θυμός που ένιωσες ανήκει στο 2022, ξεπέρασέ τον και πέτα τα βαρίδια από πάνω σου.

8. Πλαστικό

Ρυπαίνει τους ωκεανούς μας, καταστρέφει τη γη και βλάπτει τα ζώα. Οφείλουμε να είμαστε πιο ενημερωμένοι για το τι αγοράζουμε, 2023 έχουμε!

9. Πιστωτική κάρτα

Αν δεν έχεις τα χρήματα ή αν κάτι είναι πολύ ακριβό που νομίζεις ότι δεν θα μπορέσεις να το αποπληρώσεις απλά μην το αγοράσεις.

10. Email

Σε ενοχλεί ο αριθμός των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων; Κάνε την καρδιά σου πέτρα και ξεκαθάρισέ τα. Φρόντισε να το κάνεις, αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον κάθε τέλος της εβδομάδας.

11. Τοξικότητα

Δεν έχει σημασία πόσο θετικός άνθρωπος είσαι. Η αρνητικότητα εξαπλώνεται και θα σε επηρεάσει, απλά κράτα αποστάσεις και μείνε μακριά από ανθρώπους και καταστάσεις που δεν σε ωφελούν πουθενά.

12. Αρνητικές ειδήσεις

Δεν μπορείς να αποφύγεις τα μαθαίνεις όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν γύρω σου και ούτε σου προτείνω να κλειστείς μέσα στη φούσκα σου σε ένα ροζ συννεφάκι όμως είναι στο χέρι σου να μαθαίνεις τα νέα επιγραμματικά χωρίς να “μπαίνεις” σε λεπτομέρειες και σε κλειδαρότρυπες που απλώς σε αναστατώνουν.

13. Μίλα λιγότερο, άκουσε περισσότερο

Όταν ακούς πραγματικά τον συνομιλητή σου, μαθαίνεις, παρατηρείς και κερδίζεις πολλά περισσότερα από το να έβγαζες και πάλι μόνος σου ένα από τα γνωστά σου λογύδρια. Αφιέρωσε χρόνο ακούγοντας και δες την κοινωνική σου ζωή να εκτοξεύεται.

Extra Tip: Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σου, δοκίμασε να τους καταγράψεις!

Οι άνθρωποι που καταγράφουν τους στόχους τους έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες να τους πετύχουν! Καλή χρονιά!!!