Αδέρφια: Το φύλο επηρεάζει την προσωπικότητα;

Τι επίδραση μπορεί να έχει το φύλο των αδερφών στην προσωπικότητά τους όταν ενηλικιωθούν;

Αν κάποιος έχει μια αδερφή, καλλιεργεί διαφορετική προσωπικότητα από ό,τι αν είχε έναν αδερφό; Αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για το αν το φύλο επηρεάζει ή όχι τον βαθμό με τον οποίο τα αδέρφια υιοθετούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά «συμβατά με το φύλο». Τα συμπεράσματά τους ωστόσο ήταν αντιφατικά…

Προκειμένου να γίνει πιο σαφής η σύνδεση μεταξύ των αδερφών και της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους ως ενηλίκων, μια ερευνητική ομάδα ανέλυσε ένα σύνολο δεδομένων που περιελάμβανε πάνω από 80.000 ενήλικες που ζουν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας και του Μεξικού. Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι επιστήμονες περιελάμβαναν τις συνθήκες διαβίωσης και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μετρήθηκαν με διάφορους τρόπους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Psychological Science.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως είναι η συναισθηματική σταθερότητα, η ευσυνειδησία και η υπομονή, δεν σχετίζονται συστηματικά με το φύλο.

«Τα ευρήματά μας διαψεύδουν την ιδέα ότι το να μεγαλώνουμε με αδέρφια μας αναγκάζει να αναπτύξουμε μακροπρόθεσμα ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που θεωρούνται «συνήθως θηλυκά» ή «τυπικά αρσενικά» σε μια κοινωνία» αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζούλια Ρόρερ, σε πανεπιστημιακή έκδοση που επικαλείται το studyfinds.org.

Εκπληκτικά μικρός ο αντίκτυπος…

«Συνολικά, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι τα αδέρφια έχουν εκπληκτικά μικρό αντίκτυπο στην προσωπικότητα στην ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα, προηγούμενες μελέτες από την ερευνητική ομάδα στη Λειψία δείχνουν ότι η θέση του αδερφού – δηλαδή εάν ένα άτομο είναι πρωτότοκο ή παιδί σάντουιτς, για παράδειγμα – δεν παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προσωπικότητα».

Ναι μεν, αλλά…

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν βέβαια πως τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το φύλο των αδερφών δεν έχει καμία επίδραση στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ενήλικης ζωής. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δανία διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με αγόρια αδέρφια τείνουν να κερδίζουν λιγότερα.

Οπότε… «Φαίνεται να υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες δυναμικές εδώ που σχετίζονται με το φύλο» συμπεραίνει η Δρ Rohrer. Ωστόσο, «Η προσωπικότητα πιθανότατα δεν είναι μέρος της εξήγησης τέτοιων επιπτώσεων».