Ένα νέο μουσείο γεννιέται στην Αθήνα!

Το “νέο Μουσείο της πόλης των Αθηνών” στην Ακαδημίας Πλάτωνος, συνολικού εμβαδού 14.362 τ.μ. και σε έκταση που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Ακαδημία Αθηνών θα αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Πάνω από 160 αρχιτεκτονικά γραφεία έδειξαν ενδιαφέρον – από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική – μετά την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε ομόφωνα, μετά από ενδελεχή και διεξοδική εξέταση των προτάσεων που υποβλήθηκαν την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.

Το νέο κτίριο θα εντάσσεται στο ιστορικό περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα είναι βιοκλιματικό για να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα προσφέρει στα άτομα με αναπηρία απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του.

Ένας διάδρομος θα συνδέει τον νέο χώρο με την οικοδομημένη σύγχρονη πόλη, μια διαδρομή μέσα στο πράσινο που θα μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα περιβάλλον που ξεφεύγει από το αστικό. Το κτίριο βρίσκεται κάτω από τεχνητό κεκλιμένο λόφο, με φύτευση στις οροφές του, με χρήση κιονοστοιχιών και ευθεία σύνδεση με την κλασική αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα συνδεθεί με τα τρία κτίρια του Πολυτεχνείου που ανακαινίζονται από το ΕΜΠ. Με τη σύνδεση των δυο οικοδομικών τετραγώνων της Αθήνας σκοπός είναι να συνδιοργανώνονται δράσεις και εκθέσεις.

Στο μουσείο θα παρουσιάζεται η ιστορία της Αθήνας, μέσα από τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική έρευνα ετών. Όπως είχε αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη “το πρόγραμμα ανάπλασης σέβεται απολύτως την ιστορικότητα του χώρου και αναβιώνει το πνεύμα της πλατωνικής Ακαδημίας για την ταυτόχρονη αγωγή του πνεύματος και του σώματος”.

info

Οι μακέτες θα παρουσιαστούν στις 15 Φεβρουαρίου από τον πρωθυπουργό, με την παρουσία του Βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, που σε συνεργασία το γραφείο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη προκρίθηκαν για την αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.