H καλύτερη διατροφή στον κόσμο για το 2023!

chef cooking food kitchen restaurant cutting cook hands hotel man male knife preparation fresh preparing concept - stock image

Ποια διατροφή πήρε το χρυσό για τη χρονιά που διανύουμε;

Η μεσογειακή διατροφή κατέκτησε την κορυφή, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του 2023 που ανακοινώθηκαν από το U.S. News & World Report. Εκτός από τον τίτλο της καλύτερης συνολικής διατροφής που έλαβε, πήρε το χρυσό και στις κατηγορίες καλύτερης δίαιτας για υγιεινή διατροφή και καλύτερης δίαιτας με βάση τα φυτά.

Σε δύο νέες κατηγορίες που προστέθηκαν για το 2023, η μεσογειακή διατροφή ισοβάθμησε με τις δίαιτες TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) που μειώνει τη χολεστερόλη και την flexitarian ως καλύτερη δίαιτα φιλική προς την οικογένεια και με την DASH (δίαιτα για την αποφυγή της υπέρτασης) ως καλύτερη δίαιτα για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Η μεσογειακή διατροφή ως ασπίδα προστασίας μας

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού.

Επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους και φυσικά στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Το κόκκινο κρέας δεν είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών, ενώ ενθαρρύνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ακόμα, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες συγκριτικά με την παραδοσιακή δυτική διατροφή.

DASH και flexitarian

H δίαιτα DASH και η flexitarian ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση της καλύτερης συνολικής διατροφής. Οι συγκεκριμένες δίαιτες δεν περιλαμβάνουν σχεδόν καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα και δίνουν έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η δίαιτα DASH  μας ωθεί στον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η flexitarian επιτρέπει την περιστασιακή/ περιορισμένη κατανάλωση κρέατος και πουλερικών.

Ποια είναι η χειρότερη διατροφή;

Το βραβείο της χειρότερης δίαιτας ανήκει φέτος στη δίαιτα των ωμών τροφών. Σύμφωνα με αυτή τη διατροφή μπορούμε να τρώμε μόνο μη επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί, ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων, τροποποιηθεί γενετικά ή εκτεθεί σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

Η keto, μαζί με την τροποποιημένη keto, κατατάχθηκε στην 20η θέση από τις 24 δίαιτες, ακολουθούμενη από τις Atkins, SlimFast και Optavia. Οι παραπάνω δίαιτες δίνουν έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή λίπος με ελάχιστους υδατάνθρακες και λαμβάνουν χαμηλή κατάταξη επειδή είναι πολύ περιοριστικές.