Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την υγεία μας;

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, και φυσικά την υγεία μας.

Από τη φλεγμονή που προκαλείται από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών έως τις ασθένειες που “μεταναστεύουν” και εξαπλώνονται, οι απειλές που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος είναι εδώ…

Το 2022 ήταν η 6η θερμότερη χρονιά στον κόσμο, που έχει καταγραφεί από το 1880. Το 2021, μια διεθνής ομάδα γιατρών εκτίμησε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος. Το 2024, θα μπορούσαν να σημειώσουν νέο παγκόσμιο ρεκόρ…

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία μας. Για παράδειγμα, οι φλεγμονές θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση των αρτηριών, ακόμη και καρκίνο. Ο καπνός της πυρκαγιάς μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνδέονται επίσης με προβλήματα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, η ζωή σε μια περιοχή όπου μπορεί να εκδηλωθούν πυρκαγιές μπορεί να είναι πηγή άγχους.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι τυφώνες και οι καταιγίδες, οδηγώντας τελικά σε πλημμύρες. Αυτό εκτός των άλλων προκαλεί περισσότερη υγρασία μέσα στα σπίτια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα. Σε ορισμένους, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, βήχα ή συριγμό. Ωστόσο, όσοι πάσχουν από άσθμα ή άτομα αλλεργικά στη μούχλα μπορεί να έχουν σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επιπλέον, καθώς αλλάζει το κλίμα, η “εποχή της γύρης” επεκτείνεται έως και δέκα μήνες. Άρα οι αλλεργίες θα γίνουν πιο συχνές.

Πώς να προστατευτούμε

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής. Μια μελέτη του περασμένου έτους διαπίστωσε ότι τα αγέννητα μωρά έχουν μαύρα σωματίδια άνθρακα σε ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος, ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Πώς να προστατευτούμε; Μπορούμε να πάρουμε μερικά μαθήματα από την πανδημία COVID-19. Η χρήση μάσκας ίσως χρειαστεί να συνεχιστεί σε συγκεκριμένες περιόδους από ευάλωτες ομάδες όπως εγκύους, ηλικιωμένα άτομα κ.α. Οι καθαριστές αέρα μπορεί να βοηθήσουν στην παγίδευση σωματιδίων και στη μείωση της ποσότητας της ρύπανσης στο εσωτερικό των σπιτιών. Σημαντική είναι επίσης η σωστή μόνωση στα σπίτια μας.

Δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο

Η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση δεν μας επηρεάζουν όλους στον ίδιο βαθμό. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι οι μαύροι έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε περιοχές με τις υψηλότερες προβλεπόμενες αυξήσεις στους θανάτους που σχετίζονται με την ακραία θερμοκρασία. Ακόμα, στην Αφρική οι άνθρωποι έχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα επειδή οι κλιματικές αλλαγές κάνουν τα εδάφη λιγότερο γόνιμα σε πολλές περιοχές.