Κινητή τηλεφωνία από το μετρό ως… το διάστημα!

Global world telecommunication network with nodes connected around earth. Earth image from NASA (images-assets.nasa.gov/image/iss040e090540/iss040e090540~orig.jpg). Composition and network edited in Adobe Photoshop

Αυτή τη χρονιά η επικοινωνία θα περάσει σε άλλο επίπεδο…

Το 2023 θα είναι η χρονιά που εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρων. Αργότερα, θα έχουν τη δυνατότητα να μιλούν και να σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Επίσης, στη χώρα μας ξεκινά το έργο τοποθέτησης εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας έως και 5G στους σταθμούς και στις σήραγγες του μετρό. Το έργο στην πρώτη του φάση -έως και τον Μάρτιο του 2023- θα είναι πιλοτικό με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικής λύσης, που στη συνέχεια θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δικτύου. Κατά την πιλοτική φάση του έργου, προβλέπεται η εγκατάσταση διαφορετικών συστημάτων κεραιών στον σταθμό του Αλίμου και στις δύο σήραγγες Αγ. Δημήτριος-Ηλιούπολη και Ηλιούπολη-Άλιμος. Η τεχνική λύση που θα προκριθεί από το πιλοτικό στάδιο, θα εφαρμοστεί μέσα σε περίπου ένα τρίμηνο στους πέντε σταθμούς και στις τέσσερις σήραγγες του τμήματος του δικτύου Αγ. Δημήτριος-Ελληνικό και σταδιακά θα προχωρήσει η κάλυψη του συνόλου των σταθμών και των σηράγγων του δικτύου του μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Η αναδυόμενη αγορά των δορυφορικών υπηρεσιών

Μετά τα πρώτα iPhone με δορυφορική συνδεσιμότητα, ήρθε η ώρα για τις πρώτες δορυφορικές υπηρεσίες για Android. Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το 2023 τσιπ με δυνατότητα σύνδεσης σε δορυφορικά δίκτυα. Αρχικά η υπηρεσία θα περιορίζεται σε επείγοντα μηνύματα κειμένου, όπως η αντίστοιχη υπηρεσία της Apple.

Η αγορά δορυφορικών υπηρεσιών εμφανίζει έντονη δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο. Ο πρώτος κατασκευαστής που λάνσαρε κινητά με δορυφορική συνδεσιμότητα ήταν η Bullitt, η οποία συνεργάζεται με τη δορυφορική εταιρία Skylo. Η Apple χρησιμοποιεί υπηρεσίες της Globalstar, ενώ η αμερικανική T-Mobile έχει συμφωνία με την SpaceX του Elon Musk.

info

Η Qualcomm συνεργάζεται με την Iridium, η οποία που δημιούργησε το πρώτο δορυφορικό δίκτυο τηλεφωνίας τη δεκαετία του 1990. Η εταιρία αναβάθμισε έναν αστερισμό 75 δορυφόρων, οι οποίοι κινούνται σε χαμηλή τροχιά, σε ύψος περίπου 780 χιλιομέτρων, και προσφέρουν σχεδόν παγκόσμια κάλυψη. Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς βρίσκονται πολύ πιο κοντά από τους γεωστατικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται σε άλλες εφαρμογές επικοινωνιών. Έτσι, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα.

Ήξερες ότι…

– Η Κίνα και η Ινδία απαγορεύουν τη δορυφορική τηλεφωνία.
– Η SpaceX προσφέρει ήδη ευρυζωνική δορυφορική πρόσβαση αλλά απαιτεί ογκώδη εξοπλισμό.