Πόσο ωφέλιμη είναι η ευέλικτη εργασία;

Τα τελευταία χρόνια η ευέλικτη εργασία μπήκε δυναμικά στη ζωή μας και όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) οι λιγότερες εργάσιμες ημέρες και τα ευέλικτα προγράμματα εργασίας, όπως ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, μπορούν να ωφελήσουν τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Η ευέλικτη εργασία συμβάλλει στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ευέλικτη εργασία, καλύτερη ζωή

Αναλύοντας τις διαφορετικές ρυθμίσεις χρόνου εργασίας και τις συνέπειες που έχουν στην ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής, η έκθεση για τον χρόνο εργασίας και την ισορροπία εργασίας – ζωής σε όλο τον κόσμο της ΔΟΕ διαπίστωσε ότι τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα προσφέρουν «καλύτερη οικογενειακή ζωή». Ο Jon Messenger, συντάκτης της έκθεσης με τίτλο “Working Time and Work-Life Balance Around the World” δήλωσε ότι «αυτή η έκθεση δείχνει ότι αν εφαρμόσουμε μερικά από τα διδάγματα της κρίσης COVID-19 και κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο δομής των ωρών εργασίας, καθώς και τη συνολική τους διάρκεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς win-win, βελτιώνοντας τόσο την επιχειρηματική απόδοση όσο και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Από την άλλη, ο περιορισμός της ευελιξίας επιφέρει σημαντικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης εναλλαγής προσωπικού.

Η έκθεση της ILO υπογραμμίζει ότι «η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να σημαίνει μικρότερη εργάσιμη ημέρα (όπως μια 6ωρη εργάσιμη ημέρα), μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα (όπως 5ήμερη ή 4ήμερη εβδομάδα εργασίας, ανάλογα με το υπάρχον εθνικό πρότυπο για τις κανονικές ώρες εργασίας) ή μικρότερο εργάσιμο έτος που επιτυγχάνεται μέσω πρόσθετων ημερών ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών ή αργιών μετ’ αποδοχών». Γίνεται σαφές ακόμα ότι η μεγάλης κλίμακας εφαρμογή της τηλεργασίας σχεδόν παντού στον κόσμο όπου ήταν εφικτό να εφαρμοστεί άλλαξε τη φύση της απασχόλησης, πιθανότατα για το άμεσο μέλλον.

Ήξερες ότι…

Περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των εργαζομένων εργάζονται σταθερά περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, ενώ το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εργάζεται λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα.

Το αυξημένο ποσοστό των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο βοήθησε στην αποτροπή της απώλειας θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση “Working Time and Work-Life Balance Around the World”.