Cluttercore: Η τέχνη να ζεις στο χάος!

Όταν το χάος συνάντησε την αγάπη, αναγκάστηκε να… οργανωθεί και από τη σχέση τους γεννήθηκε ένα νέο trend: το Cluttercore!

 

Η φράση της χρονιάς των Λεξικών της Οξφόρδης για το 2022 ήταν “goblin mode” και συνδέεται με την τεμπελιά και την προχειρότητα, απορρίπτοντας τους κανόνες που επιβάλλει η κοινωνία.

Αν όλοι είχαμε εμμονή να κάνουμε τα σπίτια μας άνετα και τακτοποιημένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πέρσι ήταν η χρονιά που… τα παρατήσαμε: αγκαλιάσαμε το χάος και νιώσαμε πώς είναι η κανονική ζωή!

Το TikTok έχει αποδειχθεί το τέλειο μέσο για να μοιραζόμαστε τακτοποιημένα, μινιμαλιστικά σπίτια – και φυσικά υπάρχει το αντίστοιχο hashtag. Οι αναρτήσεις με ετικέτα #aesthetic είχαν περισσότερες από 202 δισεκατομμύρια προβολές!

 

Η δράση έχει και… αντίδραση!

Η αντίδραση – απάντηση σε όλα αυτά έχει ξεκινήσει – κάτι που δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι τέτοιοι στόχοι τρόπου ζωής είναι ανέφικτοι για πολλούς ανθρώπους.

Μία νέα εφαρμογή του περασμένου έτους, η BeReal, ώθησε τους χρήστες να τραβήξουν ειλικρινή στιγμιότυπα όπου κι αν βρίσκονταν και ό,τι κι αν έκαναν, σε μια απρόβλεπτη στιγμή κάθε μέρα – σχεδιασμένη να είναι η αυθεντική αντίθεση του σκηνοθετημένου περιεχομένου που όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα social media.

Και παρόλο που το TikTok μπορεί να κινείται ασταμάτητα και να μην το παίρνουμε όλοι πολύ στα σοβαρά, εξακολουθεί να είναι ένα όχημα για τέτοιες αλλαγές. Το οργανωμένο χάος έχει γίνει trend εδώ και λίγο καιρό, με την άφιξη του όρου “cluttercore”: η τέχνη του να έχεις πολλά αντικείμενα στο σπίτι σου –συχνά vintage μπιχλιμπίδια, συλλεκτικά αντικείμενα ή ρετρό κομμάτια– και να αγκαλιάζεις το χρώμα και τον “θόρυβο”. Κάντε εικόνα έναν ακατάστατο μαξιμαλισμό: χάος ναι, αλλά το χάος που συνδέεται με την αγάπη!

Για παράδειγμα μια τάση στο TikTok είναι τα κορίτσια να επιδεικνύουν τα απεριποίητα κομοδίνα τους: αλλά ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται ακατάστατα, είναι δύσκολο να μην υποψιαστείς ότι είναι πραγματικά εξαιρετικά επιμελημένα, καθώς βλέπουμε π.χ. μια συλλογή από χρήσιμα προϊόντα περιποίησης, αγαπημένα κοσμήματα, βιβλία και πολλά κεριά να συνυπάρχουν αρμονικά… μέσα στο χάος.

Ήξερες ότι…

Ο Tim Harford, Βρετανός οικονομολόγος, συγγραφέας και δημοσιογράφος, έχει την εξής θεωρία: το χάος είναι πολύ καλύτερο από την τάξη και την ακρίβεια. Στο βιβλίο “Messy: How to be creative and resilient in a tidy-minded world” εξηγεί ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους αξίζει κάποιος να αποδεχτεί το χάος καθώς είναι ωφέλιμο. Μας προτρέπει σταδιακά να απελευθερωθούμε από τις ενοχές μας. “Προσπαθούμε συστηματικά να είμαστε περισσότεροι τακτικοί από όσο θα έπρεπε. Προσπαθούμε να είμαι περισσότερο οργανωμένοι από όσο θα έπρεπε. Και νιώθουμε ένοχοι όταν καταρρέουν τα οργανωτικά μας συστήματα, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά. Και είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας επειδή είμαστε ακατάστατοι όταν στην ουσία η ακαταστασία είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να οργανώσουμε τις πληροφορίες”.