Market pass: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Tις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το Market Pass, ενώ η υπουργική απόφαση, για να είναι ευδιάκριτη η τιμή λίτρου ή κιλού στα ταμπελάκια των σούπερ μάρκετ, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας από τους δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Ποια είναι τα κριτήρια

Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Κριτήριο εισοδήματος

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Κριτήριο περιουσίας

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους μέχρι 400.000 ευρώ.

Υπάρχουν εξαιρέσεις…

– Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

– Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

– Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

– Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

– Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Πού χρησιμοποιείται το Market Pass

Το χρηματικό ποσό μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων όπως είναι σούπερ μάρκετ, φούρνοι, οπωροπωλεία κ.α.

Για τι ποσά μιλάμε…

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Στην πράξη…

Ένα μονομελές νοικοκυριό (220 ευρώ μηνιαίες αγορές) θα λάβει 22 ευρώ μηναία ενίσχυση, ενώ ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά (320 ευρώ μηνιαίες αγορές) θα λάβει 32 ευρώ όπως ακριβώς και μία μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο. Ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο (420 ευρώ μηνιαίες αγορές) θα λάβει 42 ευρώ μηναία ενίσχυση. Τα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Αν ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των παραπάνω ποσών.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα. Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου και επιλέξουν πληρωμή στην τράπεζα θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Μέχρι 3 Μαΐου προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου.

Δώστε προσοχή!

Για να μπορέσετε να λάβετε το μάξιμουμ των χρημάτων, θα πρέπει να ελέγξετε αν το κινητό σας έχει τη δυνατότητα NFC (Νear Field Communication). Θα πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του κινητού. Στην αναζήτηση θα επιλέξετε NFC ώστε να είναι ενεργοποιημένο. Όσοι επιλέξουν να τους καταβληθεί το ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό, θα έχουν «πέναλτι» 20%.

info

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για τη χορήγηση του Market Pass θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Μαρτίου. Η είσοδος θα γίνεται με του κωδικούς TaxisNet. Το Market Pass θα ισχύει από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023 και θα καλύπτει το 10% του κόστους των τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης.