Οι ιδανικές χώρες στον κόσμο για να μεγαλώνουν τα παιδιά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα πιο κατάλληλα μέρη στον κόσμο για να μεγαλώσει κανείς τα παιδιά του; Η παγκόσμια έρευνα της Unicef ήρθε για να μας δώσει τις απαντήσεις.

 

Η λίστα που δημιούργησε η Unicef περιλαμβάνει τις πέντε χώρες όπου μπορεί να μεγαλώσει εξαιρετικά ένα παιδί. Η κατάταξη βασίζεται σε παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι η εκπαίδευση και η επαφή με τη φύση.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ιαπωνία. Θεωρείται η καλύτερη χώρα για την ευημερία των παιδιών, κατέχοντας την πρώτη θέση αναφορικά με τη σωματική υγεία, η οποία εξετάζει την παιδική θνησιμότητα και την παχυσαρκία. Στην πιο πρόσφατη αναφορά της Unicef το 2022, η οποία εξέταζε συγκεκριμένα το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, κατατάσσεται δεύτερη για τον “κόσμο γύρω από το παιδί”, μια κατηγορία που περιλαμβάνει πτυχές όπως είναι το αστικό πράσινο και η ασφάλεια της κυκλοφορίας. Η Ιαπωνία έχει το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, χαμηλή παιδική θνησιμότητα και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ή υδάτινης ρύπανσης. Επιπλέον, είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες για οικογένειες όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα, το συνολικό ποσοστό δολοφονιών της Ιαπωνίας είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες που εξέτασε η Unicef: με 0,2 ανά 100.000, είναι πολύ πιο μπροστά από το ποσοστό των ΗΠΑ (5,3), του Καναδά (1,8) ή ακόμη και της Αυστραλίας (0,8).

Ακολουθεί η Εσθονία, όπου τα παιδιά εκτίθενται σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, λιγότερη ηχορύπανση και λιγότερα φυτοφάρμακα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα. Διαθέτει περισσότερο αστικό πράσινο από πολλά άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Εσθονία έχει επίσης το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό βρεφών που γεννιούνται λιποβαρή από όλες τις πλούσιες χώρες, ενώ ξεχωρίζει για το εκπαιδευτικό της σύστημα.

Η Ισπανία είναι η χώρα που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στην κατάταξη της Unicef για το περιβάλλον γύρω από τα παιδιά, με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παιδικής νοσηρότητας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή ρύπανσης του νερού. Η Ισπανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση για την ψυχική ευημερία των παιδιών και στην τέταρτη θέση για τις βασικές ακαδημαϊκές και κοινωνικές δεξιότητες.

 

Η Φινλανδία είναι μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως αναφορικά με τις δεξιότητες των παιδιών στη γλώσσα και τα μαθηματικά. Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Επιπρόσθετα, η χώρα προσφέρει γενναιόδωρη γονική άδεια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εβδομάδων άδειας μητρότητας με αποδοχές, επιπλέον 14 μηνών γονικής άδειας με αποδοχές που μοιράζεται μεταξύ των γονέων. Ακόμα, υπάρχει πρόσθετη άδεια φροντίδας παιδιών που μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το παιδί να γίνει τριών ετών.

Η Ολλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ψυχική υγεία των παιδιών, ενώ αναφορικά με τις δεξιότητες κατατάσσεται τρίτη. Σημαντικό είναι ότι εννέα στους δέκα 15χρονους δηλώνουν ότι έχουν υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που εξέτασε η Unicef.