Πώς η Microsoft πρόλαβε την Google…

H Google και η Microsoft φαίνεται πως ξεκίνησαν μια νέα αναμέτρηση για την κυριαρχία στο Ίντερνετ…

Πρόσφατα η Microsoft διοργάνωσε μια εκδήλωση όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος Satya Nadella παρουσίασε μια ανανεωμένη έκδοση του Bing. Μπορεί η μηχανή αναζήτησης της Google να είναι ο μακροχρόνιος ηγέτης, όμως τώρα το Bing ενισχύεται με τεχνητή νοημοσύνη – και συγκεκριμένα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο ChatGPT. “Είναι μια νέα μέρα στην Αναζήτηση”, είπε χαρακτηριστικά ο Nadella.

Η δημιουργός των Windows φαίνεται να “ποντάρει” πολύ στην ΑΙ με επενδύσεις δισεκατομμυρίων με στόχο να ξεπεράσει την Google, η οποία επί σειρά ετών βρίσκεται μπροστά της στους τομείς των αναζητήσεων και των browsers.

Η Microsoft συνοδεύει τα αποτελέσματα αναζητήσεων του Bing με ένα “έξυπνο” chatbot, βάζοντας στο “παιχνίδι” μια τεχνητή νοημοσύνη ικανή να κάνει περιλήψεις ιστοσελίδων, να συνδυάζει ξεχωριστές πηγές, να συνθέτει email και να τα μεταφράζει κ.α.

 Στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης…

Σε αυτήν την κούρσα η Google φαινόταν πως είχε το προβάδισμα… Όμως το chatbot της Bard έκανε ένα λάθος στο ντεμπούτο του κι έτσι η μάχη άρχισε να έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America εξακολουθούν να προειδοποιούν να μην υποτιμούν την Google: “Πιστεύουμε ότι η μεγάλη αποκάλυψη της Google δεν έχει ακόμη έρθει, την οποία θα περιμέναμε σε εβδομάδες και όχι μήνες” έγραψαν σε ένα σημείωμα της Πέμπτης προς τους πελάτες.

Προς το παρόν, το ChatGPT του OpenAI – ενισχυμένο από επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft- παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στους καταναλωτές. Έχει συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο επισκέψεις στον ιστό από την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο και η BofA ανέφερε ότι η ενσωμάτωσή της με το Bing παρουσιάζει αβεβαιότητες για την Google.

Αμφίρροπη η μάχη…

Η Microsoft μπορεί να είναι σε θέση να αποσπάσει μέρος του μεριδίου αγοράς της Google στη χρήση μηχανών αναζήτησης, αλλά κατά την άποψη της BofA, η Alphabet θα είναι δύσκολο να εκθρονιστεί δεδομένης της αποδεδειγμένης ισχύος της.

«Η Google προετοιμάζεται για την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και χρόνια, παρά την απογοήτευση για την εκδήλωση Τύπου του Παρισιού, πιστεύουμε ότι η Google έχει πιθανώς ανώτερη τεχνολογία AI για αναζήτηση ή τουλάχιστον καλύτερα δεδομένα για καλύτερα αποτελέσματα» έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής, προσθέτοντας ότι η ορατότητα των προϊόντων AI της Google είναι έτοιμη να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους τρεις μήνες.

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εταιρείες Baidu και Alibaba είδαν τις μετοχές τους να αυξάνονται αφού ανακοίνωσαν ότι η καθεμία εργάζεται για απαντήσεις στο ChatGPT.

Ο Khosla ήταν ο πρώτος επενδυτής VC στο OpenAI και πρόσφατα χαρακτήρισε την AI «την πιο κρίσιμη τεχνολογία για τον πλανήτη τα επόμενα 20 χρόνια». Η γενετική τεχνολογία AI πίσω από το ChatGPT και παρόμοια εργαλεία θα αναδιατυπώσει τις μηχανές αναζήτησης σε “μηχανές απαντήσεων”, εξήγησε, και οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες φέρνουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στον αγώνα…