Τα top trends για ευεξία το 2023!

Η ευεξία έχει μπει πολύ ψηλά στη λίστα για τη χρονιά που διανύουμε. Ας δούμε τα νέα δεδομένα…

Superfoods και προσαρμογόνα

Οι υπερτροφές θα βρίσκονται στην καθημερινότητά μας προσδοκώντας μεταξύ άλλων ανακούφιση από το άγχος, περισσότερη ενέργεια, χαλάρωση και βελτίωση του ύπνου μας. Τα προσαρμογόνα (Adaptogens) είναι φυτικές ουσίες που μας βοηθούν να προσαρμοστούμε σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Θεωρείται πως έχουν προστατευτική επίδραση στην υγεία από περιβαλλοντικές επιδράσεις και συναισθηματικές καταστάσεις.

Αγιουρβεδική ιατρική

Φέτος θα δούμε μεγάλο ενδιαφέρον για θεραπείες και συστατικά του παρελθόντος, ενώ περισσότερα φυσικά συστατικά θα ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας. Η λέξη Αγιουρβέδα βασίζεται σε δυο Σανσκριτικούς όρους: άγιου (ayu) που σημαίνει ζωή, και βέδα (veda) που σημαίνει γνώση ή επιστήμη. Μία σημαντική θεραπεία στην Αγιουρβέδα είναι ο διαλογισμός.

Γεροεπιστήμη

Ο όρος ίσως να μην ακούγεται ωραία, αλλά η ουσία είναι ότι οι πρακτικές και οι επιλογές μας όλο και περισσότερο αποσκοπούν και στο να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε. Πρόσφατα μια επιστημονική ομάδα κατάφερε να «σβήσει» σημάδια γήρανσης σε ποντίκια και κατευθύνεται προς μια ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία.

Μουσικοθεραπεία

Η μουσική θα κάνει μια θεματική είσοδο ως θεραπεία. Έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά, την κίνηση και τη συναισθηματική κατάσταση. Έτσι λοιπόν, η μουσική επηρεάζει άμεσα τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Η μουσικοθεραπεία στηρίζεται και δουλεύει ιδιαίτερα με τον μη-λεκτικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Sleep syncing & CBT-I

Ο «συγχρονισμός ύπνου» θα μας απασχολήσει πολύ. Πολλοί θα τον λάβουν σοβαρά υπόψη, χρησιμοποιώντας την έξυπνη τεχνολογία και συγχρονίζοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Οι ειδικοί λένε ότι θα δούμε το κιρκάδιο φαγητό -μετάβαση από βαριά βραδινά γεύματα σε απογευματινά «ελαφριά» γεύματα- να αυξάνεται σε δημοτικότητα, καθώς και νέα συστατικά για την ενίσχυση του ύπνου, όπως η γλυκίνη.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία -σχεδιασμένη για την αϋπνία (CBT-I)- είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της αϋπνίας -διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες. Τεχνικές όπως προπόνηση χαλάρωσης, διαλογισμός, ύπνωση, βιοανάδραση και ασκήσεις αναπνοής συμβάλλουν στη βελτίωση του ύπνου μας.

Φυτά vs SAD

Τα φυτά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από την εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD). Η φροντίδα τους είναι συνδεδεμένη με την αυτοφροντίδα. ‘Ετσι θα δούμε σπίτια να… ανθίζουν και να μας ωφελούν πολύ!