Ξέρετε πότε πρέπει να παραιτηθείτε;

Mήπως έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσεις από τη δουλειά σου και να ετοιμαστείς για.. νέες περιπέτειες; Πότε είναι η στιγμή που πρέπει να παραιτηθείς;

 

Αυτό το ερώτημα πλανάται συχνά σε σκέψεις και συζητήσεις… Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που μας δείχνουν τον δρόμο της εξόδου και δεν πρέπει να τα αγνοούμε.

Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό μας και αν οι απαντήσεις είναι αρνητικές να παίρνουμε τη σωστή απόφαση…

Ερώτηση 1η: Με εκτιμούν;

Αν είσαι σε μία δουλειά που νιώθεις ότι δεν σε εκτιμούν είναι ένα κακό σημάδι. Οι εργαζόμενοι θέλουν να νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ότι η δουλειά τους αλλά και η συμπεριφορά τους στο εργασιακό περιβάλλον τους χαίρει εκτίμησης. Πολλές φορές νομίζουμε ότι ενώ λέμε την άποψή μας ή τις προτάσεις μας, οι άλλοι δεν μας ακούνε πραγματικά. Αυτό είναι ίσως το πιο συχνό “δείγμα” ότι δεν μας εκτιμούν.

Από την άλλη, ενδέχεται στον εργασιακό μας χώρο να μην εκτιμούν τον προσωπικό μας χρόνο και τις ανάγκες μας, να θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους οι εργαζόμενοι προσπαθούν μάταια να πιάσουν, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται συνεχώς και να νιώθουν ανεπαρκείς.

Ερώτηση 2η: Είμαι συνέχεια κουρασμένος;

Αν το burnout σου χτύπησε την πόρτα μάλλον πρέπει… να την ανοίξεις και να απεγκλωβιστείς! Το πνευματικό στρες και η πνευματική εξάντληση μπορεί να σας κάνουν να ξυπνάτε κουρασμένοι καθημερινά. Όταν όμως δεν ξεκουραζόμαστε όσο χρειαζόμαστε και αυτό παγιώνεται, τότε μπορεί να έχουμε επιπτώσεις στην υγεία μας. Καλό είναι πάντα να ακούμε τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας γιατί μπορεί να λειτουργήσουν προειδοποιητικά.

 

Ερώτηση 3η: Μαθαίνω κάτι νέο;

Δεν έχει σημασία αν έχουμε κάποια χρόνια εμπειρίας, πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να μάθουμε για να εξελιχθούμε αλλά και να νιώσουμε καλύτερα. Είναι σημαντικό από τη δουλειά μας να αντλούμε ευχαρίστηση και χαρά, και όχι να εξελίσσεται σε καταναγκαστικό έργο. Για παράδειγμα μια νέα δεξιότητα μπορεί να μας ανανεώσει. Αν λοιπόν ενώ θέλεις, δεν έχεις τη δυνατότητα να μάθεις κάτι καινούργιο, σκέψου μήπως ήρθε η ώρα για μια αλλαγή!