Αντιμετωπίζοντας το ψηφιακό άγχος

Μήπως έχετε ψηφιακό άγχος;

Το ψηφιακό άγχος σχετίζεται με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει ψηφιακό άγχος επειδή πρέπει να αποχωριστεί το τηλέφωνό του.

Σύμφωνα με μελέτες ο αυξημένος χρόνος στις οθόνες συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα αρνητικής σκέψης, αϋπνίας, κοινωνικών συγκρίσεων και κατάθλιψης. Επιπρόσθετα, η έλλειψη προσωπικής επαφής και το γεγονός ότι δεν αφιερώνουμε πολύ χρόνο στη φύση δημιουργεί ή εντείνει το ψηφιακό άγχος. Εξαιτίας του νιώθουμε αποκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο και βιώνουμε μοναξιά και απογοήτευση, ενώ θεωρούμε πως είμαστε ανεπαρκείς.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το ψηφιακό άγχος

Αρχικά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε αυτό που μας συμβαίνει. Έτσι, στη συνέχεια θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε επιτυχώς. Το να προγραμματίζουμε να περνάμε χρόνο με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα αντί να επικοινωνούμε μαζί τους μόνο μέσω κλήσεων και μηνυμάτων συμβάλλει στον περιορισμό του ψηφιακού άγχους.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμο να περνάμε χρόνο στη φύση, να έχουμε χόμπι και δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν οθόνες. Ακόμα, να εστιάσουμε σε όσα είναι απαραίτητα και να μη σπαταλάμε αλόγιστα χρόνο στα social media, γιατί δεν είναι μόνο ανώφελο αλλά και αντιπαραγωγικό.

Κάντε digital detox ή digital break!

Δείτε ορισμένα tips που θα σας βοηθήσουν να… αποτοξινωθείτε!

  • Βρείτε ποιες υπερβολές κάνετε και προσπαθήστε να τις περιορίσετε. Για παράδειγμα σκρολάρετε συνέχεια χωρίς λόγο και ασυναίσθητα στα social media; Αφού το ξέρετε, σταματήστε να το κάνετε τόσο πολλές φορές μέσα στη μέρα.
  • Mην παίρνετε παντού μαζί σας το κινητό σας. Δύσκολο; Ναι, αλλά για μια σύντομη βόλτα ή για να πάτε στο γυμναστήριο για μία ώρα μπορείτε να μην το χρησιμοποιήσετε.
  • Το Σαββατοκύριακο μπορείτε να χαλαρώσετε! Ξεκουραστείτε, βάλτε το κινητό σας σε αθόρυβη λειτουργία, δείτε αγαπημένα σας πρόσωπα, διαβάστε βιβλία, ασχοληθείτε με ό,τι δεν είχατε χρόνο μέσα στην εβδομάδα και δώστε σημασία στην αυτοφροντίδα!

Ήξερες ότι…

Η επίδραση του ρυθμού μιας φωνής υπερβαίνει το περιεχόμενο των συνομιλιών! Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο Albert Mehrabian, όταν ένα άτομο επικοινωνεί σε συναισθηματικό επίπεδο, το 38% της επικοινωνίας σχετίζεται με τις επιδράσεις της ποιότητας της φωνής, ενώ μόνο το 7% σχετίζεται με το περιεχόμενο των όσων λέγονται.