Ο #1 λόγος που καταστρέφει τις σχέσεις μας

Ποιος είναι ο no 1 λόγος/συμπεριφορά που καταστρέφει τις σχέσεις; Σίγουρα σας έρχονται πολλές λέξεις στο μυαλό αλλά μάλλον όχι αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω…

Ερευνητές που μελέτησαν ζευγάρια για 50 χρόνια είδαν ότι οι περισσότερες σχέσεις αποτυγχάνουν λόγω κακής επικοινωνίας.

Στο βιβλίο του «Τι προβλέπει το διαζύγιο;», ο ψυχολόγος Δρ Τζον Γκότμαν προσδιορίζει τους τέσσερις πιο προβληματικούς τύπους επικοινωνίας στις σχέσεις, με βάση τις μελέτες του σε 40.000 ζευγάρια:

Περιφρόνηση: Έκφραση έλλειψης σεβασμού.
Κριτική: Συνεχή σχόλια για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του συντρόφου μας.
Αμυντικότητα: Προστασία από την κριτική χρησιμοποιώντας δικαιολογίες ή μετατόπιση ευθυνών.
Stonewalling: Απόσυρση από την επικοινωνία. Πρόκειται για την άρνηση ενός ατόμου, να συζητήσει και να συνεργαστεί με τον σύντροφό του, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Από αυτά τα τέσσερα, σύμφωνα με τον Γκότμαν, ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας μιας αποτυχημένης σχέσης είναι η περιφρόνηση.

Πώς ακριβώς εννοούμε την περιφρόνηση;

Η περιφρόνηση είναι κάτι περισσότερο από κριτική ή από το να εκφραστείς αρνητικά. Είναι όταν ένας σύντροφος ισχυρίζεται ότι είναι πιο έξυπνος, υπερέχει σε πολλά ή είναι απλώς καλύτερος άνθρωπος από τον άλλο. Πώς νιώθει ο αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς; Ανάξιος και ότι δεν τον αγαπούν. Στην πράξη λοιπόν, το να διακόπτεις συνεχώς τον άλλο είναι ασέβεια. Αλλά μετατρέπεται σε περιφρόνηση όταν η διακοπή δεν είναι μια υπερβολική επιθυμία για συζήτηση, αλλά μια δήλωση ότι ο σύντροφος δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον ή σημαντικό να πει…

Όταν αυτός ο τύπος συμπεριφοράς γίνεται συνήθεια και παγιώνεται – και όταν είτε δεν αναγνωρίζεται ως προβληματικός είτε γίνεται με πρόθεση – οποιαδήποτε σχέση, πολύ περισσότερο ένας γάμος, βρίσκεται να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.

Πώς η περιφρόνηση καταστρέφει τις σχέσεις

Η περιφρόνηση καθιστά αδύνατο για το άτομο να αισθάνεται ότι μπορεί αν χρειαστεί να βασιστεί στον σύντροφό του. Αντίθετα βλέπει καθημερινά ότι δεν βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Μπορεί να δεχθεί επίθεση με μια απλή αφορμή από τον πιο κοντινό του -θεωρητικά- άνθρωπο.

Αυτό βέβαια συχνά προκύπτει από το ότι θέλουμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, κάτι που συνήθως είναι υγιές. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπερασπιζόμενοι τον εαυτό μας βρισκόμαστε πολλές φορές ενάντια στον σύντροφό μας, τον οποίο υπονομεύουμε.

Η περιφρόνηση βλάπτει την υγεία μας

Η περιφρόνηση δεν είναι μόνο καταστροφική για τις σχέσεις – είναι και για την υγεία μας. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουμε. Η περιφρόνηση απειλεί τους δεσμούς με άλλους ανθρώπους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν περιφρόνηση στην επικοινωνία τους έχουν υψηλότερα ποσοστά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

Πώς να εξαλείψετε την περιφρόνηση από τη σχέση σας

Προσδιορίστε και μοιραστείτε τα αρνητικά συναισθήματα.

Όταν δεν ξέρουμε πώς να ονομάσουμε ή να μιλήσουμε για τα αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να οδηγηθούμε στην περιφρόνηση.

Δημιουργήστε μια κουλτούρα εκτίμησης.

Η έκφραση εκτίμησης μας βοηθά να παρατηρήσουμε περισσότερο τα θετικά του συντρόφου μας παρά τα αρνητικά.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλουμε οι θετικές δηλώσεις και οι χειρονομίες μας να υπερισχύουν των αρνητικών – η μαγική αναλογία είναι τουλάχιστον πέντε θετικές δηλώσεις ή συναισθήματα προς μία αρνητική.

Κάντε το τεστ!

Παρακολουθήστε τα μοτίβα επικοινωνίας σας για μια εβδομάδα. Πόσο συχνά συμμετέχετε σε αρνητικές αλληλεπιδράσεις (π.χ. γκρίνια, κριτική) έναντι θετικών (π.χ. επαινώντας, συμπληρώνοντας, κάνοντας κάτι καλό για τον σύντροφο σας;).

Την επόμενη εβδομάδα επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας χρησιμοποιώντας τη μαγική αναλογία. Παρατηρήστε αν νιώθετε καλύτερα!

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια λίστα με 20 πράγματα που αγαπάτε στον σύντροφό σας. Προκαλέστε τον να κάνει κι εκείνος το ίδιο. Διαβάστε τα δυνατά και προκαλέστε αυτή τη φορά τον εαυτό σας προσθέτοντας περισσότερα στη λίστα με την πάροδο του χρόνου.