Στο repeat…

Γιατί μας αρέσει να βλέπουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια επεισόδια και ξανά και ξανά τις ίδιες ταινίες;

«Οι δυναμικοί δεσμοί μεταξύ των εμπειριών του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος μέσω της ανακατανάλωσης ενός αντικειμένου επιτρέπουν την υπαρξιακή κατανόηση».

Ο Απλός Λόγος
Ο λιγότερο περίπλοκος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ξαναβλέπουμε μια ταινία για παράδειγμα είναι ότι μας αρέσει πολύ!
Παρακολουθώντας κάτι ξανά και ξανά φαίνεται ότι θα έκανε την ψυχαγωγία να χάσει την αρχική της γοητεία. Αλλά οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι η επανάληψη γεννά στοργή. Μια ταινία που έχουμε δει επτά φορές στο παρελθόν είναι ευχάριστα εύκολη στην επεξεργασία.
Ο επιστημονικός όρος για αυτό είναι «απλή επίδραση έκθεσης», που σημαίνει ότι κάτι μας αρέσει περισσότερο απλώς και μόνο επειδή έχουμε εκτεθεί στο παρελθόν σε αυτό, το γνωρίζουμε, το κατανοούμε και το αγαπάμε.
Ο Νοσταλγικός Λόγος
Με τον ίδιο τρόπο που είναι ωραίο να παρακολουθείς γνωστές ταινίες απλώς και μόνο επειδή είναι γνωστές, μπορεί να είναι ωραίο να θυμάσαι το παρελθόν απλώς και μόνο επειδή είναι παρελθόν.
Η λέξη νοσταλγία —ένας συνδυασμός των αρχαίων ελληνικών λέξεων νόστος (επιστροφή) και άλγος (πόνος)— επινοήθηκε τον 17ο αιώνα για να περιγράψει μια νευρολογική ασθένεια μεταξύ καταθλιπτικών Ελβετών μισθοφόρων που πολέμησαν στο εξωτερικό. Η θεωρία ήταν ότι οι στρατιώτες νοσταλγούσαν τα χιονισμένα βουνά ή ίσως είχαν γνωστικά προβλήματα από το συνεχές χτύπημα των καμπάνων στα ελβετικά βοσκοτόπια (σοβαρά, αυτή ήταν η θεωρία). Στους τέσσερις αιώνες από την απίθανη γέννησή της, η νοσταλγία έχει μετατραπεί από μια αμφίβολη ασθένεια σε ένα καλόπιστο επιχειρηματικό μοντέλο, τροφοδοτώντας τις αναδρομές στους μαραθωνίους σειρών στο Netflix.
Ειδικοί ψυχολόγοι λένε πως υπάρχουν δύο στελέχη αυτής της πολιτιστικής θλίψης: η ιστορική (μια νοσταλγία για το παρελθόν, γενικά) και η αυτοβιογραφική (νοσταλγία για το παρελθόν ενός ατόμου, συγκεκριμένα). Μερικές φορές, παρακολουθούμε μια παλιά ταινία για να αντλήσουμε μια συμπάθεια για το πώς ήταν τα πράγματα.
Μας αρέσει να επαναλαμβάνουμε εμπειρίες της ποπ κουλτούρας γιατί μας βοηθούν να θυμόμαστε το παρελθόν και η πράξη της ανάμνησης του παρελθόντος είναι ωραία. Οι ερευνητές προσφέρουν ακόμα έναν όρο, την παλινδρομική ανακατανάλωση, που χρησιμοποιεί την ψυχαγωγία ως χρονομηχανή για να ξαναζήσουμε ευτυχισμένες στιγμές.
Ο Θεραπευτικός Λόγος
Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό θέμα σε σχετική μελέτη, αναφέρει ότι κάποιος πήγε ένα ταξίδι στη Φλωρεντία και τη Σιένα της Ιταλίας, για να ξαναβιώσει τις διακοπές που είχε κάνει δεκαετίες νωρίτερα με τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά του. Σαράντα χρόνια αργότερα, αφού είχε χάσει τη γυναίκα του και τον γιο του σχεδίασε προσεκτικά το ταξίδι για να ξαναγεμίσει την “τράπεζα” μνήμης του, σταματώντας στις ίδιες τοποθεσίες, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ήταν ένα είδος προσκυνήματος, ένα συναισθηματικό ταξίδι για να συμφιλιωθεί με αυτή τη στιγμή της ζωής του.
Ο Συναισθηματικός Λόγος
Ένα από τα ωραία πράγματα των παλιών ταινιών είναι ότι δεν μπορούν να μας εκπλήξουν. Ξέρουμε πώς τελειώνουν και ξέρουμε πώς θα νιώσουμε όταν τελειώσουν. Αυτό κάνει την ανακατανάλωση της ψυχαγωγίας λίγο σαν «συναισθηματική ρύθμιση». Νέα βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές μπορούν να προσφέρουν θεαματικές συγκινήσεις, αλλά μπορούν επίσης να σπαταλήσουν τον χρόνο μας και να μας απογοητεύσουν. Οι παλιές ταινίες δεν μας απογοητεύουν ποτέ: Γερνάμε, μένουν στην ίδια ηλικία. Η επιστροφή στην οικεία ψυχαγωγία μας εξασφαλίζει ότι θα λάβουμε ακριβώς τη συναισθηματική ανταμοιβή που αναζητούμε -χωρίς εκπλήξεις.