#Celibacy: Το νέο κίνημα γυναικών και η σχέση τους με το sex

Οι γυναίκες της Gen Z επαναστατούν: επανεξετάζουν τη σεξουαλική τους ζωή και… αντιδρούν! #Celibacy… Τι ακριβώς είναι;

Το βλέπουμε συχνά στα social media και μας κάνει εντύπωση! Πρόκειται για την οικειοθελή αποχή από το σεξ, που το αποκαλούν «ταξίδι στην αγαμία». Γυναίκες της Gen Z αντιδρούν στην υπερπροβολή της σεξουαλικότητας στην ψυχαγωγία, στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το κίνημα η ουσία των σχέσεων σταδιακά χάνεται και πολλές γυναίκες αποφασίζουν να απέχουν, κάνοντας μια παύση στη σεξουαλική τους ζωή. Η κίνησή τους αυτή είναι μια απάντηση στην αντικειμενοποίηση των γυναικών. Είναι όμως και μια διέξοδος από προβληματικές σχέσεις.

Η αποχή κερδίζει έδαφος

Η ιδέα για μια περίοδο αποχής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κίνημα #celibacyjourney έχει σχεδόν 40 εκατομμύρια προβολές στο Tik Tok και πολλές γυναίκες αναρτούν βίντεο σχετικά με την εμπειρία της αποχής τους από το σεξ, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Η πλειονότητα των αναρτήσεων είναι από νεαρές γυναίκες, ετεροφυλόφιλες, που συχνά αναδεικνύουν τα προβλήματα της πατριαρχίας και του μισογυνισμού.

 Ο στόχος των γυναικών

Οι γυναίκες του κινήματος επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους και να διαμορφώσουν καλύτερα τα όρια για τον σεβασμό στο σώμα τους.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως παρά την υπερπροβολή του σεξ και της σεξουαλικότητας, οι νέοι 18 έως 23 ετών έχουν πολύ λιγότερες περιστασιακές ερωτικές επαφές σε σχέση με τους ανθρώπους ίδιας ηλικίας πριν από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τις μελέτες τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να αποδίδονται στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και στην αύξηση του χρόνου που αφιερώνουν οι νέοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.