Lifequakes: Τι είναι και πώς μας επηρεάζουν!

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο lifequakes; Καθένας από εμάς θα ζήσει 3-5 lifequakes στη ζωή του και θα καθορίσουν την πορεία του!

Γεγονότα που μας ταρακουνούν, μας “ξυπνάνε”, μας οδηγούν στην αλλαγή, στην εξέλιξη… Τα lifequakes έρχονται για να μας συνταράξουν και να μας οδηγήσουν σε μία μετάβαση η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο πέντε χρόνια. Τα lifequakes -οι σεισμοί που συμβαίνουν στη ζωή μας- είναι είτε προσωπικά είτε συλλογικά (π.χ. πανδημία).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 53% των “σεισμών” της ζωής μας είναι ακούσιοι και σε αυτούς περιλαμβάνονται γεγονότα όπως είναι η προδοσία, μια δυσάρεστη ιατρική διάγνωση κ.α. Περίπου τα μισά γεγονότα – σεισμοί, το 47%, είναι εκούσια. Εδώ περιλαμβάνονται γεγονότα όπως είναι η παραίτηση από μία δουλειά, ο γάμος κ.α.

Από τον σεισμό… μέχρι την αλλαγή: Οι 3 φάσεις της μετάβασης

Όταν συμβαίνει κάτι συνταρακτικό είναι λογικό να αισθανόμαστε φοβισμένοι. Ωστόσο η μετάβαση είναι αναγκαία.

Φάση 1η – Το μεγάλο αντίο: Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας και λέμε αντίο στην προηγούμενη εκδοχή μας. Προετοιμαζόμαστε για κάτι καινούργιο.

Φάση 2η – Το ενδιάμεσο χάος: Εδώ αποχωριζόμαστε κάποιες συνήθειες και χτίζουμε νέες. Πλησιάζουμε στη μεγάλη αλλαγή.

Φάση 3η – Το νέο ξεκίνημα: Εδώ αποκαλύπτουμε τον νέο μας εαυτό. Ανεβήκαμε επίπεδο!

Τι είναι τελικά οι μεταβάσεις στη ζωή μας και γιατί είναι απαραίτητες;

Οι μεταβάσεις συχνά προκαλούν αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο και θλίψη. Μπορεί επίσης να νιώθουμε μετέωροι, ότι βρισκόμαστε διαρκώς σε ένα χάος όπου όλα είναι συγκεχυμένα γύρω μας και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει την επόμενη μέρα.

Από την άλλη δεν είναι όλα δύσκολα… καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι συνθήκες μας προκαλούν να γίνουμε δημιουργικοί κι εμείς αποδεχόμαστε την πρόκληση με αποτέλεσμα να ανθίσουμε! Μπορεί ακόμα και να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητες ή ταλέντα μας!

Οι μεταβάσεις είναι απαραίτητες καθώς μας επαναφέρουν στην κανονικότητα. Μετά από ένα γεγονός που δημιουργεί αναταραχή, χρειάζεται χρόνος για επαναπροσαρμογή. Αυτό δεν σημαίνει όμως σταμάτημα, η μετάβαση δεν συνεπάγεται δηλαδή παύση. Αντίθετα, είναι μια καλή αφορμή για να πάμε παρακάτω εξασφαλίζοντας την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Είναι μια περίοδος κατά την οποία έχουμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε και έχουμε χρόνο για ενδοσκόπηση.