Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου και τα μυστικά τους

Η λίστα του Forbes για το 2023 κατατάσσει τον Μπερνάρ Αρνό στην κορυφή! Την τριάδα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη συμπληρώνουν οι Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.

Συνολικά η περιουσία των 25 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ανέρχεται σε 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και μπορεί ο αριθμός να σας φαίνεται απρόσιτα μεγάλος, όμως παρουσιάζει μείωση κατά 200 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση με το 2022. Μάλιστα, τα δύο τρίτα των δισεκατομμυριούχων που βρίσκονται στις 25 πρώτες θέσεις της λίστας είναι φτωχότεροι από την περσινή χρονιά.

Οι κερδισμένοι

Ξεκινώντας από την κορυφή, ο Μπερνάρ Αρνό κατέχει περιουσία ύψους 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ο επικεφαλής της LVMH και αυτός που κέρδισε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο τον τελευταίο χρόνο, 53 δισ. δολάρια! Είναι η πρώτη φορά που κατακτά την πρώτη θέση της λίστας του Forbes.

Δεν είναι όμως ο Αρνό ο μόνος κερδισμένος! Οχτώ από τους 25 της λίστας του Forbes έγιναν πλουσιότεροι τον τελευταίο χρόνο, όπως ο Αμάνσιο Ορτέγκα, που κέρδισε 17,7 δισεκατομμύρια και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ (12,5 δισ.).

Ο μεγάλος χαμένος

Περισσότερα από όλους έχασε ο Τζεφ Μπέζος. Ειδικότερα, η μετοχή της Amazon υποχώρησε κατά 38%, με αποτέλεσμα να χάσει 57 δισεκατομμύρια δολάρια. Χαμένος βέβαια σε σύγκριση με το 2022 είναι και ο Μασκ, καθώς μετά την εξαγορά του Twitter, έχασε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και η περιουσία του μειώθηκε κατά 39 δισεκατομμύρια.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους 25 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και την περιουσία τους

1. Μπερνάρ Αρνό και οικογένεια- 211 δισεκατομμύρια δολάρια
2. Ίλον Μασκ- 180 δισ. δολάρια
3. Τζεφ Μπέζος 114 δισ. δολάρια
4. Λάρι Έλισον- 107 δισ. δολάρια
5. Γουόρεν Μπάφετ- 106 δισ. δολάρια
6. Μπιλ Γκέιτς- 104 δισ. δολάρια
7. Μάικλ Μπλούμπεργκ- 94,5 δισ. δολάρια
8. Κάρλος Σλιμ Ελού & οικογένεια- 93 δισ. δολάρια
9. Μούκες Αμπάνι- 83,4 δισ. δολάρια
10. Στιβ Μπάλμερ- 80,7 δισ. δολάρια
11. Φρανσουά Μπετανκούρ Μέγιερς & οικογένεια- 80,5 δισ. δολάρια
12. Λάρι Πέιτζ- 79,2 δισ. δολάρια
13. Αμάνσιο Ορτέγκα- 77,3 δισ. δολάρια
14. Σεργκέι Μπριν- 76 δισ. δολάρια
15. Ζονγκ Σανσάν- 68 δισ. δολάρια
16. Μαρκ Ζούκερμπεργκ- 64,4 δισ. δολάρια
17. Τσαρλς Κοχ- 59 δισ. δολάρια
18. Τζούλια Κοχ & οικογένεια- 59 δισ. δολάρια
19. Τζιμ Γουόλτον- 58,8 δισ. δολάρια
20. Ρομπ Γουόλτον- 57,6 δισ. δολάρια
21. Άλις Γουόλτον- 56,7 δισ. δολάρια
22. Ντέιβιντ Τόμπσον & οικογένεια- 54,4 δισ. δολάρια
23. Μάικλ Ντελ- 50,1 δισ. δολάρια
24. Γκουάταμ Αντάνι- 47,2 δισ. δολάρια
25. Φιλ Νάιτ & οικογένεια- 45,1 δισ. δολάρια

Μπερνάρ Αρνό – Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να δουλεύεις από υποχρέωση!

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της γης έχει δηλώσει στην Telegraph αναφορικά με τα παιδιά του και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία:

«Με τα παιδιά μου ίσχυε πάντα “αν θέλεις να δουλέψεις μαζί μου, τότε πρέπει να είσαι καλά προπονημένος”. Αλλά πάνω από όλα χρειάζεται να το θέλεις. Αν είχαν προτιμήσει να κάνουν κάτι άλλο, θα ήταν απολύτως εντάξει. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να δουλεύουν από υποχρέωση, όλοι το κάνουν από γνήσια επιθυμία. Και θα σας πω κάτι», προσθέτει, «αν δουλεύω ακόμα τώρα, είναι επειδή κάθε πρωί που πάω στη δουλειά, το απολαμβάνω. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας».

Ίλον Μασκ – Μάθε όσο περισσότερα γίνεται & μην προσπαθείς να είσαι ηγέτης

Αν υπάρχει κάποια από τις συμβουλές του Μασκ που έχει ενστερνιστεί ο ίδιος απόλυτα είναι η μάθηση και η ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη συγκέντρωση χρήσιμων πληροφοριών και την εξέλιξη. Συγκεκριμένα, όταν του είχε ζητηθεί σε συνέντευξή του στο “Lex Fridman Podcast” να πει τι συμβουλές θα έδινε σε μαθητές Λυκείου ή σε φοιτητές οι οποίοι θέλουν να έχουν ένα θετικό αποτύπωμα στον κόσμο, είχε δηλώσει: «Μιλήστε με κόσμο από διαφορετικές σκοπιές της ζωής και διαφορετικές βιομηχανίες και επαγγέλματα και ικανότητες. Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα». Επιπλέον, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «πολλές φορές, οι άνθρωποι τους οποίους θέλεις για ηγέτες είναι εκείνοι που δεν θέλουν να είναι ηγέτες» και προέτρεψε τους νέους να μην προσπαθούν να ηγούνται.

Τζεφ Μπέζος – Μη μιλάς ποτέ πρώτος!

Ο Τζεφ Μπέζος δεν συνηθίζει να μιλάει πρώτος στις επαγγελματικές του συναντήσεις  και στις συσκέψεις. Πιστεύει ότι οι μάνατζερ πρέπει να μιλούν πάντα τελευταίοι!

Η μέθοδος του Τζεφ Μπέζος

Σε μια ομιλία του το 2018, ο Τζεφ Μπέζος είχε αναφέρει πως η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσέγγιζε τις συναντήσεις της εταιρίας του ήταν «ίσως το πιο έξυπνο πράγμα που κάναμε ποτέ» στην Amazon.

Αρχικά κατάργησε τις παρουσιάσεις του PowerPoint. Ξεκινούσε κάθε συνάντηση με περίπου 30 λεπτά σιωπής, ώστε οι παρευρισκόμενοι να μπορούν να διαβάσουν ένα λεπτομερές σημείωμα με τα θέματα συζήτησης. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι θα κατέθεταν τις δικές τους σκέψεις για τα θέματα πριν από τον Μπέζος με στόχο να αποφύγει την παγίδα να συμφωνήσουν οι υφιστάμενοί του με τη δική του άποψη για να κερδίσουν την εύνοιά του. Όπως έχει πει, ο χρόνος της σιωπηρής ανάγνωσης δημιουργούσε «το πλαίσιο για μια καλή συζήτηση».