Πρωτομαγιά: Λουλούδια, αιτήματα και… τάσεις φυγής!

Γιορτή των λουλουδιών ή των εργατών; Τι σχέση έχει η Άνοιξη με τα αιτήματα των εργατών και ποιοι είναι οι δημοφιλείς προορισμοί για το τριήμερο;

Αν πάμε ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα, θα συναντήσουμε τους αρχαίους Έλληνες, που ήταν φυσιολάτρες, να γιορτάζουν την έλευση της άνοιξης και την άνθιση των λουλουδιών. Η γιορτή πρόδρομος της σημερινής Πρωτομαγιάς ήταν ουσιαστικά τα Ανθεστήρια ή Διονύσια. Τα Ανθεστήρια μάλιστα ήταν η πρώτη καθιερωμένη γιορτή των λουλουδιών και τη γιόρταζαν  από την 11η ως την 13η ημέρα του μηνός Ανθεστηριώνος, δηλαδή 2 με 4 Φεβρουαρίου.

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Θα πιάσετε τον Μάη; Την πρώτη του Μάη συνηθίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας, να γιορτάζουμε την Άνοιξη και να φτιάχνουμε στεφάνια με λουλούδια. Αυτό είναι ένα έθιμο που συνδέει την Πρωτομαγιά με την αρχαία εκδοχή της ως γιορτή των λουλουδιών.

Από τα λουλούδια στα αιτήματα της εργατικής τάξης…

Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως ημέρα των εργατών λόγω της εξέγερσης που έγινε στο Σικάγο τον Μάιο του 1886. Τότε, εργάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Haymarket προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά αιτούμενοι οχτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κεντρικό σύνθημα: “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το 1892. Την επόμενη χρονιά 2000 άνθρωποι διαδήλωσαν με αιτήματα παρόμοια με εκείνα των διαδηλώσεων του Σικάγο, όπως οχτάωρη εργασία, Κυριακάτικη αργία και κρατική ασφαλιστική κάλυψη στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Θα ταξιδέψουν οι Έλληνες;

Οι κρατήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών για την Πρωτομαγιά έχουν ανακάμψει περίπου στο 80% των προπανδημικών επιπέδων! Η ζήτηση αφορά κυρίως προορισμούς του εσωτερικού που επιλέχθηκαν και το Πάσχα. Αντίστοιχο ποσοστό ανάκαμψης παρατηρείται και στα ταξίδια σε προορισμούς του εξωτερικού. Τα  Ιόνια νησιά πρωταγωνιστούν ενώ δημοφιλείς προορισμοί είναι, μεταξύ άλλων, το Ναύπλιο, η Καστοριά, το Πόρτο Χέλι, η Πάτμος, η Κρήτη, τα Κύθηρα, τα Λουτρά Πόζαρ, η Μονεμβασιά και τα Μετέωρα.