Τι είναι το Vagus Nerve που καθορίζει τη ζωή μας;

Το Vagus Nerve ανήκει στο παρασυμπαθητικό του αυτόνομου νευρικού συστήματος και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πέψη αλλά και την πνευματική υγεία και τη χαλάρωση του οργανισμού μας.

Στα λατινικά vagus σημαίνει περιπλανώμενος. Το Vagus Nerve κατέχει μία ξεχωριστή θέση στον οργανισμό μας αλλά και μεγάλη έκταση, δεδομένου ότι συνδέει τον εγκέφαλο με ζωτικής σημασίας όργανα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα έντερα, το στομάχι, οι πνεύμονες, ο οισοφάγος, αλλά και η ζωογόνος καρδιά, ενώ ακούσια ελέγχει με τους μύες, τους αδένες και το πεπτικό μας σύστημα.

Το #vagusnerve κάνει χαμό στα social media!

Τα βίντεο του TikTok με το hashtag «#vagusnerve» έχουν προβληθεί περισσότερες από 64 εκατομμύρια φορές και υπάρχουν σχεδόν 70.000 δημοσιεύσεις με το hashtag στο Instagram.

Σε πολλά βίντεο μάλιστα δίνονται tips για την τόνωση ή την «επαναφορά» του πνευμονογαστρικού νεύρου, στις οποίες οι άνθρωποι βυθίζουν τα πρόσωπά τους σε λουτρό με παγωμένο νερό ή ξαπλώνουν ανάσκελα με παγοκύστες στο στήθος τους.

Τι λένε οι επιστήμονες

Οι ερευνητές που μελετούν το πνευμονογαστρικό νεύρο λένε ότι η διέγερσή του με ηλεκτρόδια μπορεί ίσως να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών παθήσεων. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να εξετάζουν το πνευμονογαστρικό νεύρο στα τέλη του 1800 για να διερευνήσουν αν η διέγερσή του θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για την επιληψία.

Στη συνέχεια ανακάλυψαν πως μια παρενέργεια της ενεργοποίησης του νεύρου ήταν η βελτίωση της διάθεσης. Τώρα οι ερευνητές εξετάζουν πώς το νεύρο μπορεί να επηρεάσει ψυχιατρικές διαταραχές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βοηθήσει άτομα με επιληψία, διαβήτη, ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες – καθώς και φλεγμονώδεις αυτοάνοσες καταστάσεις όπως είναι η νόσος του Crohn ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.