Η μπύρα που ήρθε από το μέλλον και η πρωτεΐνη από αέρα

Θα πίνατε μια μπύρα από ανακυκλωμένο νερό… που προήλθε από λύματα; Μάλλον δεν φαντάζεστε έτσι την μπύρα του μέλλοντος, αλλά…

Στην Καλιφόρνια, μετά από χρόνια ιστορικής ξηρασίας η ανακύκλωση του νερού φαντάζει επιτακτική ανάγκη.

Έτσι λοιπόν μια εταιρία ανακύκλωσης νερού με τη βοήθεια μιας τοπικής ζυθοποιίας επιχειρούν την παραγωγή μιας μπύρας διαφορετικής από τις άλλες.

Το Epic OneWater Brew, από την Epic Cleantec και την Devil’s Canyon Brewing Company, είναι φτιαγμένο από γκρίζο νερό που ανακυκλώνεται από ντους, πλυντήρια και νεροχύτες μπάνιου σε μια πολυκατοικία 40 ορόφων στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί η Epic διαθέτει εξοπλισμό για τη συλλογή, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση νερού για μη σκοπούς κατανάλωσης.

Το προϊόν δεν θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην αγορά, καθώς η Epic ανέφερε πως πρόκειται για «προϊόν επίδειξης» και πως στόχος της εταιρίας είναι να κάνει τους ανθρώπους να μιλήσουν για τις δυνατότητες ανακύκλωσης νερού και οι ισχύοντες εμπορικοί κανονισμοί για το ανακυκλωμένο πόσιμο νερό είναι αυστηροί.

Η απορία ωστόσο παραμένει: τι γεύση θα είχε μια μπύρα από τα λύματα μιας γιγάντιας πολυκατοικίας; Ένας αρθρογράφος του Guardian ήταν ο τυχερός που δοκίμασε την μπύρα και την χαρακτήρισε «ευχάριστη»! Δήλωσε μάλιστα ότι αν του τη σερβίρουν σε ένα μπαρ, δεν θα μαντέψει ποτέ από πού προήλθε.

Η ανακύκλωση νερού και η πρόκληση…

Στο μέλλον πολλές εταιρίες θα κατασκευάζουν παρόμοια πόσιμα προϊόντα. Όσον αφορά τη μετατροπή του βρώμικου νερού σε πόσιμου, «αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα, τεχνολογικά μιλώντας. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε την επόμενη εβδομάδα» επισήμανε ο Aaron Tartakovsky, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Epic Cleantec. Ποια είναι επομένως η πρόκληση; «Η πραγματική πρόκληση είναι απλώς να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στην ίδια σελίδα με τις ρυθμιστικές αρχές. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πάντα στην ίδια σελίδα, γιατί στο τέλος της ημέρας, η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τη δημόσια υγεία».

Και λίγη… διαφορετική πρωτεΐνη

Είναι δεδομένο ότι στο μέλλον θα έχουμε συνεχόμενη αύξηση στις πρωτεΐνες μη ζωικής προέλευσης. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την πρωτεΐνη από αέρα! Παρασκευάζεται από διοξείδιο του άνθρακα χωρίς τη χρήση γης. Η σημερινή τεχνολογία μάλιστα επιτρέπει στους παραγωγούς να την παρασκευάζουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο αέρας θα είναι ένα πρόσθετο συστατικό, το οποίο οι εταιρίες θα χρησιμοποιούν προκειμένου να προσθέσουν υφή και όγκο στα τρόφιμα.