Μπείτε στο υδροπλάνο και… φύγαμε!

Φεύγουμε για τα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο αλλά σύντομα στον χάρτη των μεταφορών μας θα μπει δυναμικά και το υδροπλάνο!

Με γρήγορο ρυθμό συνεχίζεται η χορήγηση αδειών για υδατοδρόμια σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Δύο ακόμη περιοχές της Εύβοιας πρόκειται να αποκτήσουν υποδομές, δεδομένου ότι υπογράφηκε η ίδρυση υδατοδρομίων στους Λιμένες Αλιβερίου και Λουτρών Αιδηψού.

Συγκεκριμένα, χορηγούνται άδειες στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας Ανώνυμη Εταιρεία» για να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων εγκαταστάσεων υδατοδρομίου, στις περιοχές του Λιμένα Αλιβερίου και του Λιμένα Λουτρών Αιδηψού.

Άδειες έχουν χορηγηθεί, επίσης, στα υδατοδρόμια Ίου, Βόλου, Ρεθύμνου, Καλαμάτας, Κυλλήνης και Κύμης, ενώ εξετάζονται άλλα 20 αιτήματα χορήγησης αδειών ίδρυσης υδατοδρομίων. Έχουν υποβληθεί αιτήσεις που αφορούν στη δημιουργία υποδομών υδατοδρομίων σε Μυτιλήνη, Ρόδο, Αγαθονήσι, Κάσο, Τήλο και Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου. Επιπρόσθετα, έχουν χορηγηθεί Βεβαιώσεις Αποδοχής Τεχνικού Φακέλου, που επιτρέπουν την ίδρυση υδατοδρομίων σε Σκόπελο, Αλόννησο, Σκύρο και Τήνο.

Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για υδροπλάνα

Η χώρα μας αποτελεί ιδανικό προορισμό για τα υδροπλάνα και υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ενός δικτύου 150 υδατοδρομίων – ή και περισσότερων – τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα δημιουργηθούν 3.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και ότι το πρότζεκτ θα αποφέρει στην ελληνική οικονομία πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Υπήρξαν καθυστερήσεις…

Δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου που θα άνοιγε τον δρόμο για την δημιουργία ενός  βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα, το 2013, τα υδροπλάνα δεν άνοιξαν ακόμα τα φτερά τους, αλλά πλέον μετράμε αντίστροφα. Είναι πιθανό να προλάβουμε το καλοκαίρι του 2023, ενώ σύμφωνα με ένα πιο… συντηρητικό σενάριο θα ξεκινήσουν οι πτήσεις το επόμενο καλοκαίρι.

Ποια είναι η αμοιβή των πιλότων;

Ο μισθός ενός έμπειρου πιλότου από το εξωτερικό είναι περίπου 8.000 ευρώ μηναίως (με κλειστά συμβόλαια συνήθως). Αναφορικά με τους Έλληνες,  για να αναλάβουν καθήκοντα κυβερνήτη, πρέπει να συμπληρώσουν κάποιες εκατοντάδες ώρες πτήσεων ως συγκυβερνήτες σε συγκεκριμένους τύπους υδροπλάνων ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ασφάλεια των δρομολογίων.

Ήξερες ότι…

Το 2004 συστάθηκε η πρώτη εταιρία που πρόλαβε να πετάξει για λίγο καιρό με υδροπλάνα πάνω από τις ελληνικές θάλασσες, στο Ιόνιο, η καναδική AirSea Lines. Ωστόσο, λόγω γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων εγκατέλειψε γρήγορα και άδοξα τα σχέδια της…