Το ικιγκάι και η απίστευτη ομορφιά του ελαττώματος

Ο ιαπωνικός πολιτισμός προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των δυτικών λαών. Η ιαπωνική φιλοσοφία δεν είναι απλώς γοητευτική και ελκυστική… ως κάτι διαφορετικό από ό,τι γνωρίζουμε… Είναι οδηγός μας στην προσπάθεια για προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία και τελικά για ευτυχία!

Ποιος είναι ο λόγος που υπάρχετε;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί υπάρχετε, έχετε ανακαλύψει το ικιγκάι σας; Η καθημερινότητα τρέχει και εμείς μαζί της με φρενήρεις ρυθμούς… τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα. Όμως πέφτουμε στην παγίδα να χάσουμε την ουσία, τον λόγο της ύπαρξής μας. Αυτό είναι το ικιγκάι μας! Πολλοί το έχουν βρει και έχουν καταφέρει να ζουν σε αρμονία. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακροζωία. Μας διατηρεί νέους και συμβάλλει καθοριστικά στην ευτυχία μας! Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάτοικοι της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο, ασπάζονται αυτή τη φιλοσοφία.

Η απίστευτη ομορφιά του ελαττώματος

Ακούγεται οξύμωρο ή ίσως υπερβολικά ρομαντικό για να είναι αληθινό. Wabi-sabi: Με αυτόν τον όρο περιγράφουμε ό,τι αν και «ελαττωματικό» είναι πραγματικά όμορφο. Με άλλα λόγια οι ατέλειες ή η φθορά δεν σχετίζεται και φυσικά δεν ακυρώνει ούτε μειώνει την ομορφιά. Αντίθετα με τα πρότυπα ομορφιάς που έχουμε ενστερνιστεί και μας προκαλούν συχνά αρνητικά συναισθήματα που οδηγούν σε δυσάρεστες συμπεριφορές, το wabi – sabi «θέλει» να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε ελαττωματικά υπέροχοι και μοναδικοί!

Η αξία του «όλα θα πάνε καλά»

Υπάρχει ένας όρος που αντιπροσωπεύει τη «ρεαλιστική αισιοδοξία», nankurunaisa! Όλα θα πάνε καλά… εφόσον αναγνωρίσουμε τις δυνατότητές μας και εμπιστευτούμε τον εαυτό μας. Εμπόδια, δυσκολίες και αντιξοότητες θα υπάρχουν πάντα, το θέμα είναι πώς θα μας βρουν και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε! Η αυτογνωσία, η προσωπική ανάπτυξη και η πίστη πως όλα θα πάνε καλά κάνουν θαύματα!