Φωτοβολταϊκά και στο Διάστημα!

Τα φωτοβολταϊκά έφτασαν μέχρι το Διάστημα! Δορυφόρος μετέδωσε για πρώτη φορά ενέργεια στη Γη!

Η ιδέα των φωτοβολταϊκών σε τροχιά έκανε ένα σημαντικό βήμα. Μικρός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο έστειλε ενέργεια στο έδαφος υπό τη μορφή μιας δέσμης μικροκυμάτων, όπως ανακοίνωσε ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

Παρόλο που οι ηλιακοί συλλέκτες είχαν συνολική επιφάνεια σε μέγεθος πιάτου και η ισχύς του πομπού περιοριζόταν στα 200 χιλιοστά του watt, η δέσμη ανιχνεύθηκε από δέκτη στην Καλιφόρνια.

Μια παλιά ιδέα που ανανεώθηκε και προχωράει…

Η ιδέα της ενέργειας από το Διάστημα δεν είναι καινούργια. Κατά την ενεργειακή κρίση του ’70 η NASA εξέτασε τη δυνατότητα πειράματος. Ωστόσο τότε το κόστος για κάτι τέτοιο ανερχόταν στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια! Αυτό επειδή ένα τροχιακό σύστημα ικανό να παράγει την ενέργεια ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού θα έπρεπε να έχει έκταση αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τώρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν! Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο και το κόστος εκτόξευσης φορτίων σε τροχιά έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς υπάρχουν εταιρίες όπως η SpaceX. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για λογαριασμό της Βρετανίας και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, το κόστος σήμερα θα ήταν αντίστοιχο με αυτό της πυρηνικής ενέργειας.

Σε τροχιά ανάπτυξης

Μπορεί να φαντάζει σαν κάτι πολύ μακρινό ωστόσο η ιδέα αναπτύσσεται, δεδομένου ότι το Caltech (Ινστιτούτο Εισαγωγής Τεχνολογίας Καλιφόρνιας) συνεχίζει τις δοκιμές. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA αλλά και εταιρίες όπως η Northrop Grumman.