Tο πρώτο παγκοσμίως γλυπτό από AI και η ανθρωπότητα που αλλάζει…

The Impossible Statue: Είναι το πρώτο παγκοσμίως γλυπτό από AI και αποκαλύφθηκε στο Tekniska Museet, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σουηδία.

Το γλυπτό, βάρους 500 κιλών και ύψους 1.5 μέτρων, φιλοτεχνήθηκε με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Για τη δημιουργία του έχουν αξιοποιηθεί συλλογικά οι αισθητικές προσεγγίσεις πέντε θρυλικών γλυπτών: Michelangelo, Rodin, Käthe Kollwitz, Takamura Kotaro και Augusta Savage.

Το εντυπωσιακό “The Impossible Statue” προέκυψε από τη συνεργασία της The A.I. Framework και της Sandvik. Η τελευταία ειδικεύεται στην κοπή μετάλλων. «Μέσω αρμονικής ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης και μηχανολογίας, με επιτυχία αναστήσαμε κάποιους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες παλαιότερων εποχών, δίνοντας νέα πνοή στη διαχρονική δεξιοτεχνία τους».

Η τεχνολογία συναντά την ευφυΐα

Το “The Impossible Statue” είναι ένα εκπληκτικό δείγμα των τεράστιων δυνατοτήτων που γεννιούνται όταν η σύγχρονη τεχνολογία συναντά την ανθρώπινη ευφυΐα. «Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε μια ευρύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και να δώσουμε κίνητρο στην επόμενη γενιά να επιδιώξει καριέρα σε θέματα STEM. Για εμάς, το πρότζεκτ πληροί όλες τις προϋποθέσεις και είμαι ενθουσιασμένος που προσφέρω στους επισκέπτες μας την ευκαιρία να δουν το άγαλμα» είπε ο Peter Skogh, διευθυντής στο Tekniska Museet.

Η ανθρωπότητα απειλείται;

Kαθηγητές πανεπιστημίου και επικεφαλής εταιριών τεχνολογίας – ανάμεσά τους ο Σαμ Όλτμαν της OpenAI – προειδοποιούν με ανοιχτή επιστολή τους για «κίνδυνο εξαφάνισης» της ανθρωπότητας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Μάλιστα θεωρούν πως ο κίνδυνος μπορεί να συγκριθεί με τις απειλές των πανδημιών και του πυρηνικού πολέμου. Πρόκειται για τη δεύτερη ανοιχτή επιστολή για τους κινδύνους της ΑΙ το τελευταίο διάστημα, μετά την προειδοποίηση που υπέγραφαν τον Απρίλιο ο Έλον Μασκ, ειδικοί της ΑΙ και στελέχη επιχειρήσεων τεχνολογίας.

«Η αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης λόγω της ΑΙ θα πρέπει να είναι παγκόσμια προτεραιότητα» γράφουν οι 350 υπογράφοντες της επιστολής που δημοσίευσε το Center for AI Safety (CAIS).

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων στελέχη της Microsoft και της Google. Μάλιστα η λίστα περιλαμβάνει τον Τζέφρi Χίντον, έναν από τους λεγόμενους «πατέρες» της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από την Google και αναφέρεται συχνά στους κινδύνους της ΑΙ. Υποστήριξε στο Reuters ότι ο κίνδυνος της ΑΙ είναι «πιο επείγων» από ό,τι η κλιματική αλλαγή. Την επιστολή υπογράφει και ο Γιοσόυα Μπέντζιο, ο οποίος το 2018 τιμήθηκε μαζί με τον Χίντον με το Βραβείο Τιούρινγκ για το έργο τους στη μηχανική μάθηση, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ.

Μηχανές πιο έξυπνες από τον άνθρωπο…

Τα εργαλεία που παράγουν κείμενα, εικόνες και άλλο περιεχόμενο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη εγείρουν έντονες ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας, παραπληροφόρηση και παραβίαση της ιδιωτικότητας. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό σύντομα οι μηχανές να γίνουν πιο έξυπνες από τον άνθρωπο. Και τότε;