Πάμε να κάνουμε τουρισμό ύπνου;

Όλο και περισσότεροι θέλουν να κάνουν τουρισμό ύπνου! Γι’ αυτό και πλέον πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα ανά τον κόσμο εστιάζουν στο να προσφέρουν ιδανικές συνθήκες ύπνου.

Ο ρόλος της πανδημίας

Στην περίοδο της πανδημίας έγινε μια στροφή του κόσμου στην αναζήτηση λύσεων που προσφέρουν ευεξία. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine έδειξε ότι σχεδόν 50% των ερωτηθέντων σχετικά με τις συνήθειες ύπνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είπαν πως ο ύπνος τους ήταν πιο διαταραγμένος από ό,τι συνήθως.

Τι αναζητούν οι ταξιδώτες

Οι ταξιδιώτες θέλουν πλέον ένα καταφύγιο ύπνου στις διακοπές τους. Και φυσικά τα ξενοδοχεία που επικεντρώνονται στον τουρισμό ύπνου δεν παρέχουν μόνο άνετα υπνοδωμάτια, αλλά ολοκληρωμένες εμπειρίες ευεξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν τουριστικά καταλύματα τα οποία έχουν εντάξει στις υπηρεσίες τους θεραπείες ύπνου, όπως είναι η περιποίηση προσώπου, το μασάζ, η γιόγκα και ο διαλογισμός από ειδικούς υπνοθεραπευτές. Επίσης προσφέρουν και εξατομικευμένες παροχές ύπνου, δηλαδή διαφορετικά μαξιλάρια, έλαια μπάνιου και σώματος και συμπληρώματα ύπνου.

Το Zedwell, το πρώτο ξενοδοχείο του Λονδίνου με επίκεντρο τον ύπνο, το οποίο διαθέτει δωμάτια εξοπλισμένα με καινοτόμο ηχομόνωση, άνοιξε στις αρχές του 2020 και ο Σουηδός κατασκευαστής κρεβατιών Hastens δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο Hästens Sleep Spa Hotel. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 15 δωματίων, στην πορτογαλική πόλη Κοΐμπρα. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι: Μπορούν οι βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές εμπειρίες με επίκεντρο τον ύπνο να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον συνολικό ύπνο ενός ατόμου; Σύμφωνα με την δρ. Ρεμπέκα Ρόμπινς, οι εμπειρίες αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες, εφόσον όμως ένας ειδικός συμμετέχει με κάποιο τρόπο για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του προβλήματος.

«Εάν κάποιος έρθει σε ένα από αυτά τα καταλύματα και δεν δει κάποια πρόοδο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει μια διαταραχή ύπνου που δεν την έχει αντιμετωπίσει», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας: «Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι τα ξενοδοχεία συνεργάζονται με επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που μπορούν να μεταδώσουν αυτές τις στρατηγικές προσεκτικά».

Παρόλο που η πλειονότητα των εμπειριών που εστιάζουν στον ύπνο εντάσσονται στον τομέα των πολυτελών ταξιδιών, η δρ. Ρεμπέκα Ρόμπινς είναι της άποψης ότι όλα τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα πρέπει να το θέσουν ως προτεραιότητα. «Υπάρχουν τρόποι για να εφαρμοστεί σε κάθε επίπεδο», καθώς όπως λέει «δεν κοστίζει καθόλου να αφήσεις ένα ζευγάρι ωτοασπίδες δίπλα στο κομοδίνο».