Ταξίδια χωρίς αποσκευές, το νέο trend

Θα ταξιδεύατε χωρίς να πάρετε μαζί σας καμία βαλίτσα;

Όποτε θέλετε να ταξιδέψετε έχετε άγχος μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας κάτι; Τα ρούχα σας δεν χωράνε καν στη βαλίτσα και προσπαθείτε μάταια να τα στριμώξετε γιατί θέλετε να τα πάρετε όλα; Ξεχάστε τα αυτά και σκεφτείτε πόσο ανακουφιστικό θα ήταν να μην πάρετε τίποτα… ή μήπως θα ήταν αγχωτικό;

Το ταξιδιωτικό μας αποτύπωμα
Γνωρίζατε ότι μπορείτε να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα, αν επιλέξετε να πάρετε μαζί σας λίγες ή καθόλου αποσκευές; Πριν καταλήξετε στο να πάρετε μια έξτρα αποσκευή, σκεφτείτε ότι αν δεν το κάνετε, θα ωφελήσετε το περιβάλλον και αξίζει να δώσετε το καλό παράδειγμα! Υπάρχουν μάλιστα προορισμοί που εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο οριστικής απαγόρευσης ορισμένων τύπων βαλίτσας! Η αλήθεια είναι ότι το να παίρνει κάποιος μαζί του τα πάντα είναι πλέον ξεπερασμένo! Είναι απλό: Λιγότερες εκπομπές άνθρακα οδηγούν σε μικρότερο ταξιδιωτικό αποτύπωμα και άρα η στάση μας είναι πιο φιλική στο περιβάλλον. Πάμε να δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο!

Αειφόρα ταξίδια – Το παράδειγμα της Ιαπωνίας
Η απόφαση για αλλαγή στάσης απέναντι στα ταξίδια ξεκινάει από το σπίτι μας και από το τι και γιατί θα πάρουμε μαζί μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Japan Airlines ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δίνει στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό τη δυνατότητα να νοικιάσουν πριν από το ταξίδι τους ρούχα για τη διαμονή τους στη χώρα, ώστε να μην πάρουν μαζί τους αποσκευές. Το «Any Wear, Anywhere?» διαμορφώθηκε έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να κάνουν check-in αποσκευών ή να μεταφέρουν ελάχιστες αποσκευές. Όταν φτάσουν στα ξενοδοχεία τους τα ρούχα που επέλεξαν θα τους περιμένουν!

Στις Άλπεις… χωρίς εξοπλισμό
Οι χειμερινές διακοπές με σκοπό το σκι και άλλα σπορ προϋποθέτουν υψηλό κόστος μεταφοράς του απαραίτητου εξοπλισμού. Ωστόσο, πλέον σε θέρετρα στη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία υπάρχει η τάση να αφήνουν οι ταξιδιώτες στο σπίτι τον εξοπλισμό και να επιλέγουν τη λύση της ενοικίασης. Με σκοπό να μειωθεί η ανάγκη των ταξιδιωτών να επενδύουν σε ακριβό αθλητικό εξοπλισμό, τα θέρετρα και οι εταιρίες ενοικίασης εστιάζουν τώρα στη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση των ειδών νοικιάζοντας μπαστούνια, μπουφάν κτλ.

Ντουμπρόβνικ: Όχι στις βαλίτσες με ροδάκια
Η Βενετία το 2014 εξέτασε το ενδεχόμενο απαγόρευσης των βαλιτσών με τροχούς για να διατηρήσει σε καλύτερη κατάσταση τους δρόμους της πόλης… το Ντουμπρόβνικ όμως εφάρμοσε την ιδέα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια ο υπερτουρισμός έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων κι έτσι τώρα το Γραφείο Τουρισμού του Ντουμπρόβικ προχώρησε σε αυτή την απαγόρευση.

Για σαφάρι με τα απαραίτητα
Τα καταφύγια σαφάρι σε εθνικά πάρκα στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα προτείνουν στους ταξιδιώτες να έχουν μαζί τους ελαφριές αποσκευές. Προτείνουν να έχουν μαζί τους μαλακές τσάντες και όχι βαλίτσες με ροδάκια. Πολλές περιοχές χρησιμοποιούν ελαφριά αεροσκάφη, όπου δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες σκληρή βαλίτσα, αφού δεν χωράει στον χώρο αποσκευών.