Η εποχή του κορωνοϊού δημιούργησε πολλά ερωτήματα και φόβους στον κόσμο. Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο και κάτω από ποιες συνθήκες;
Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός ιατρός στην απολύμανση και αποστείρωση. Είναι κάτι που γνωρίζει καλά και εφαρμόζει καθημερινά.
Αποστείρωση
Η αποστείρωση επιτυγχάνεται με την εξόντωση όλων των μικροβίων και των σπόρων αυτών που βρίσκονται στις επιφάνειες των εργαλείων. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική, χημικά ή φυσικά μέσα.
Είναι το μοναδικό “όπλο” καταπολέμησης που έχουμε απέναντι στη διάδοση των διαφόρων, σοβαρών και μη, ασθενειών που προκαλούν τα μικρόβια. Ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Β και το AIDS δεν μας απειλούν πια. Στο οδοντιατρείο χρησιμοποιούνται δύο συσκευές για την αποστείρωση, ο κλίβανος και το αυτόκαυστο.
Απολύμανση
Η απολύμανση από την άλλη αφορά την εξόντωση με χημικά μέσα τον διάφορων μικροοργανισμών. Στην απολύμανση δεν εξοντώνονται οι σπόροι των μικροβίων. Κάνοντας αυτή και τη βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών.
Παρόλα αυτά η απολύμανση συμπληρώνει την αποστείρωση. Η αποστείρωση αφορά περισσότερο τα εργαλεία που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ασθενή. Η απολύμανση αφορά τις επιφάνειες του οδοντιατρείου όπως η οδοντιατρική έδρα, οι πάγκοι κ.α.
Απολύμανση γίνεται μετά από κάθε επίσκεψη ασθενή. Η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης κατά τη διάρκεια του καθαρισμού είναι απαραίτητη. Ακόμα και η συγκομιδή μολυσματικών απορριμμάτων μετά την απομάκρυνση του ασθενή γίνεται με τρόπο προστατευτικό. Αποστείρωση γίνεται στο τέλος κάθε μέρας. Σε πολλά ιατρεία χρησιμοποιούνται ακόμη συσκευές καθαρισμού του αέρα.
Συνθήκες προσέλευσης στο ιατρείο
Οι συνθήκες προσέλευσης και εξυπηρέτησης των ραντεβού έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Οι ασθενείς θα πρέπει να τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού. Εξαιρούνται τα έκτακτα
περιστατικά.
Στο τηλέφωνο θα πρέπει να ενημερώνεται ο οδοντίατρος αν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα
γρίπης, βήχα, πυρετό, ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, ή αν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα
covid. Δίνεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά γι ́ αυτό πολλές φορές υπάρχει καθυστέρηση και λίστα αναμονής. Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στο ιατρείο φορώντας προαιρετικά μάσκα για τη δική τους προστασία.
Οι ασθενείς συνιστάται να χρησιμοποιούν αντισηπτικό πριν εισέλθουν στον χώρο του
εξεταστηρίου.
Ο οδοντίατρος λαμβάνει τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Αυτό γίνεται για την ασφάλεια
όλων. Πριν την εξέταση των ασθενών λαμβάνεται πλήρες ιστορικό και σημειώνονται η ημερομηνία προσέλευσης για να μπορεί αν χρειαστεί να γίνει ανίχνευση των επαφών του ασθενούς.
Ο χρόνος ανάμεσα στα ραντεβού είναι ιδανικά ανά μία ώρα. Ο οδοντίατρος αερίζει τον χώρο
απολυμαίνει τον χώρο και αλλάζει τα ατομικά μέτρα προστασίας.
Κατά την έξοδο από το ιατρείο οι ασθενείς καλούνται να χρησιμοποιήσουν πάλι αντισηπτικό.
Συμπληρωματικά, μπορεί να γίνει θερμομέτρηση του ασθενούς αν εκείνος είχε νοσήσει
πρόσφατα.
Οδοντιατρική εξέταση
Πριν την οδοντιατρική παρέμβαση συστήνεται η χρήση διαλύματος 1.5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ιωδιούχου ποβιδώνης 0,2% σε μορφή στοματικού διαλύματος.
Τέλος, αν τις επόμενες μέρες ο ασθενής αισθανθεί οποιαδήποτε αδιαθεσία θα πρέπει να κάνει τεστ για covid19 και να ενημερώσει τον οδοντίατρο σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.
Συμπέρασμα
Για όλους τους παραπάνω λόγους η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απόλυτα ασφαλής όταν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και από τις δύο πλευρές. Μην φοβάστε λοιπόν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ακόμη κι αν ο covid 19 μας ξαναχτυπήσει την πόρτα απειλητικά!