Mπαμπά κάνουμε τραμπολίνο;

Όταν τα παιδιά είναι μικρά και μένουν πολλές ώρες στο σπίτι μπορούν να διασκεδάσουν κι εκεί. Το σπίτι μπορεί να γίνει λούνα παρκ αλλά μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Κρεβατοκάμαρα
Η κρεβατοκάμαρα είναι ένα άκρως επικίνδυνο δωμάτιο. Το παιδικό κρεβάτι μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε τραμπολίνο. Η κουκέτα κρύβει επιπλέον τον κίνδυνο πτώσης από ύψος. Μια τέτοια πτώση είναι επικίνδυνη για να σπάσουν τα παιδιά τα μπροστινά δόντια, και να πληγωθούν τα χείλη και η γλώσσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αιμορραγία είναι μεγάλη. Χρησιμοποιούμε κουκέτες μόνο όταν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και πάντα με το ειδικό προστατευτικό. Μαθαίνουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν με προσοχή τη σκάλα της κουκέτας.

Καναπές
Ο καναπές είναι το δεύτερο «τραμπολίνο» που διαθέτει το σπίτι. Το παιδί μπορεί να πέσει και να χτυπήσει σοβαρά αν χοροπηδάει πάνω σε αυτά. Μια πτώση από αυτό το ύψος μπορεί να «μεταφραστεί» σε σπασμένα δόντια, σπασμένο χέρι, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, αν το τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ είναι γυάλινο ή διαθέτει αιχμηρές γωνίες. Τότε μπορεί να έχουμε και κοψίματα στο πρόσωπο ή το σώμα. Απομακρύνετε το γυάλινο τραπεζάκι και εξετάστε ολόκληρο το σπίτι για αιχμηρές γωνίες για να τοποθετήσετε ειδικά προστατευτικά.

Γύρω χώρος
Γύρω από το κρεβάτι ή τον καναπέ καλό είναι να τοποθετείται ένα χαλάκι ή μία μοκέτα με παχύ πέλος ώστε σε περίπτωση πτώσης να απορροφηθεί μέρος της πρόσκρουσης. Το χαλί θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένο ώστε να μην αποτελέσει παγίδα για το παιδί, που μπορεί να σκοντάψει και να πέσει.

Πτώση
Η πτώση είναι η συχνότερη αιτία ατυχήματος στα δόντια και στο κεφάλι. Δεν αφήνουμε το παιδί ούτε μία στιγμή μόνο σε μέρη από όπου μπορεί να πέσει π.χ. κρεβάτι, τραπέζι, καρέκλα. Σε ένα χτύπημα στο πρόσωπο όμως ή μετά από μία πτώση μπορούν να τραυματιστούν τόσο οι μαλακοί ιστοί (μάγουλα, μύες, χείλη, ούλα κλπ) όσο και οι σκληροί ιστοί (δόντια και οστά). Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε σχέση με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια.

Συμπέρασμα
Προσοχή όμως και σε σας μπαμπάδες που ξαναγίνατε παιδιά και κάνετε τραμπολίνο με τα παιδιά στον καναπέ και το κρεβάτι! Τα δικά σας δόντια δεν ξαναλλάζουν και είναι πιο ευαίσθητα λόγω περιοδοντίτιδας πολλές φορές. Αν λοιπόν δεν θέλετε να γίνετε «άντρας με τα… ούλα σας » μακριά από τα επικίνδυνα σπορ…

Μαρία Αγραπίδου
Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Ιάσιο της Ρουμανίας, με τίτλο Doctor Medic Stomatolog. Έχει εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην Ειδική αγωγή – Διαεπιστημονικές πρακτικές σύγκλισης. Έχει εκπαιδευτεί στην Περιοδοντολογική θεραπεία, στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, στη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στη χρήση ιατρικών διοδικών laser. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑΜΕΑ και κατ΄οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι Αντιπρόεδρος Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUW, Πρόεδρος της επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Προληπτικής Επιτροπής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.