Τρέμουν τα δόντια σας ή πονάτε τον χειμώνα;

Τον χειμώνα όπως φοράμε ζεστά ρούχα για το σώμα μας πρέπει να κρατάμε ζεστό και το στόμα μας. Το στόμα δυστυχώς δεν προστατεύεται με καπέλο γάντια και παλτό… αυτό που μπορεί να μας σώσει από ευαισθησία των δοντιών στο κρύο είναι ο οδοντίατρος μας!

Οδοντική ευαισθησία στο κρύο
Ο κρύος αέρας που μας δημιουργεί έναν οξύ πόνο όταν τον εισπνέουμε είναι ένα σημάδι της οδοντικής υπερευαισθησίας. Το νεύρο ερεθίζεται και έχει ως αποτέλεσμα τον στιγμιαίο και οξύ πόνο του δοντιού. Η οδοντική ουσία που βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη (σμάλτο) ονομάζεται οδοντίνη. Στις περιοχές που έχει αποκαλυφθεί η οδοντίνη ο κρύος ή ζεστός παράγοντας ερεθίζει το νεύρο και προκαλείται πόνος.

Αιτίες οδοντικής ευαισθησίας

Τερηδόνα: Στα αρχικά στάδια παρατηρούμε ευαισθησία και πόνο μικρής διάρκειας στο κρύο. Όσο η τερηδόνα προχωρά σε βάθος, ο πόνος κρατάει περισσότερο και γίνεται πιο έντονος.

Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα: Υπάρχει φλεγμονή των ούλων και καθίζηση αυτών με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της ρίζας. Ο κρύος αέρας και σε αυτή την περίπτωση προκαλεί πόνο.

Βούρτσισμα των δοντιών: Οι σκληρές οδοντόβουρτσες, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καθώς και το δυνατό βούρτσισμα προκαλεί αποτριβή της αδαμαντίνης.

Οδοντικός βρυγμός: Το σφίξιμο και πρήξιμο των δοντιών προκαλεί αποτριβή της αδαμαντίνης και μείωση της κάθετης διάστασης του στόματος.

Λεύκανση των δοντιών: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση προκαλούν παροδική ευαισθησία που συνήθως περνά 2 με 3 ημέρες μετά τη διακοπή και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οδοντιατρικές εργασίες: Η αποτρύγωση (καθαρισμός πέτρας) μπορεί να προκαλέσουν παροδική ευαισθησία που διαρκεί από λίγες ώρες ως μία-δύο ημέρες. Ο τροχισμός δοντιών για στεφάνες και γέφυρες ή σφράγισμα μπορεί να προκαλέσει οδοντική ευαισθησία που διαρκεί έως και 4 – 6 εβδομάδες.

Όξινες τροφές: Περιέχουν φωσφορικό οξύ και αλλοιώνουν την αδαμαντίνη προκαλώντας ευαισθησία. Αποφεύγουμε λοιπόν πορτοκάλια, λεμόνια, ξύδι, γιαούρτι, κρασί, τσάι και μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών.

Οδοντικό κάταγμα: Η απώλεια τμήματος του δοντιού και της αδαμαντίνης προκαλεί ευαισθησία και πόνο στο κρύο.

Αντιμετώπιση οδοντικής ευαισθησίας
Η αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας είναι δύσκολη και εξαρτάται από την αιτία. Στις περιπτώσεις τερηδόνας οδοντίατρος κάνει τις απαραίτητες εμφράξεις (σφραγίσματα). Όταν έχει αποκαλυφθεί οδοντίνη οι ρίζες των δοντιών μπορεί μία οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια να λύσει το πρόβλημα. Μερικές φορές χρειάζεται η επέμβαση του οδοντιάτρου με ειδικά βερνίκια απευαισθητοποίησης. Πολλές φορές η οδοντική ευαισθησία είναι τόσο έντονη και επίμονη που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού.

Τρέμουλο δοντιών
Έχουμε παρατηρήσει ότι όταν κάνει πολύ κρύο χτυπάμε τα δόντια μας. Το σώμα διατηρεί συνήθως μια σταθερή θερμοκρασία περίπου 37 βαθμών Κελσίου. Η σταθερή αυτή η θερμοκρασία θεωρείται ιδανική για να λειτουργούν σωστά τα κύτταρα του σώματός μας. Μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας. Όταν το σώμα ψύχεται πολύ, ο υποθάλαμος προειδοποιεί το υπόλοιπο σώμα ότι πρέπει να ανεβάσει τη θερμοκρασία του. Τότε ξεκινά η τρεμούλα, η γρήγορη κίνηση των μυών, για να παραχθεί θερμότητα. Το χτύπημα των δοντιών είναι, ουσιαστικά, μια τοπική τρεμούλα.

Συμπέρασμα
Ο οδοντίατρος είναι ο σύμμαχός σας για να ρίξετε εσείς τα δόντια στον καιρό! Φροντίστε να μην παραμελείτε την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο έτσι ώστε να αντιμετωπίζετε όλα τα προβλήματα των δοντιών σας έγκαιρα.

Μαρία Αγραπίδου
Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Ιάσιο της Ρουμανίας, με τίτλο Doctor Medic Stomatolog. Έχει εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην Ειδική αγωγή – Διαεπιστημονικές πρακτικές σύγκλισης. Έχει εκπαιδευτεί στην Περιοδοντολογική θεραπεία, στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, στη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στη χρήση ιατρικών διοδικών laser. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑΜΕΑ και κατ΄οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι Αντιπρόεδρος Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUW, Πρόεδρος της επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Προληπτικής Επιτροπής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.