Κρατάς μυστικό;

Αν και πολλές φορές θέλουμε να μοιραστούμε καλά νέα αμέσως μόλις τα μάθουμε, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία έδειξε ότι το να κρατάς μυστικά τα καλά νέα πριν τα πεις σε κάποιον άλλο, θα μπορούσε να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ενεργητικός και ζωντανός!

Το να κρατάς μυστικά δηλαδή σου δίνει ζωντάνια; Πάμε να δούμε τι λέει η επιστήμη…

Ενώ τα αρνητικά μυστικά είναι πολύ πιο κοινά από τα θετικά μυστικά, μερικές από τις πιο χαρούμενες περιστάσεις της ζωής ξεκινούν ως μυστικά, όπως προτάσεις γάμου, εγκυμοσύνες, δώρα έκπληξη και άλλα συναρπαστικά νέα.

Μια έρευνα – πριν από τη μελέτη στην οποία θα αναφερθούμε – σε 500 άτομα διαπίστωσε ότι το 76% των συμμετεχόντων είπε ότι το πρώτο πράγμα που θα έκαναν μόλις μάθαιναν καλά νέα είναι να τα μοιραστούν με κάποιον. Υπάρχουν όμως πολλά θετικά γεγονότα της ζωής που οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να κρατήσουν κρυφά…

Μυστικά με θετικό και αρνητικό πρόσημο
Οι ερευνητές διεξήγαγαν πέντε πειράματα με περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες για να καταλάβουν τι παρακινεί τους ανθρώπους να κρατούν θετικά μυστικά και πώς η διατήρηση ενός θετικού μυστικού μπορεί να επηρεάσει κάποιον σε σύγκριση με ένα μυστικό που κρατούν επειδή το θεωρούν δυσάρεστο ή “ενοχλητικό”.

Σε ένα πείραμα, στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε μια λίστα με σχεδόν 40 συνήθεις τύπους καλών ειδήσεων, που περιελάμβανε στοιχεία όπως εξοικονόμηση χρημάτων, αγορά δώρου για τον εαυτό τους ή μείωση χρέους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υπέδειξαν ποια καλά νέα είχαν αυτή τη στιγμή και ποια είχαν κρατήσει μυστικά. Μερικοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναλογιστούν τα καλά νέα που κράτησαν μυστικά, ενώ άλλοι σκέφτηκαν καλά νέα που δεν ήταν μυστικά και στη συνέχεια βαθμολόγησαν πόσο “δυναμικά και έντονα” τα νέα τους έκαναν να αισθάνονται και αν σκόπευαν να τα μοιραστούν με κάποιον άλλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είχαν κατά μέσο όρο 14 έως 15 καλά νέα, και κατά μέσο όρο πέντε έως έξι που κρατήθηκαν μυστικά. Οι συμμετέχοντες που σκέφτηκαν τα θετικά μυστικά τους ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερη ενέργεια από τους συμμετέχοντες που σκέφτηκαν τα καλά νέα τους που δεν ήταν μυστικά. Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι σκόπευαν να μοιραστούν τα νέα τους με άλλους ανέφεραν επίσης ότι ένιωθαν περισσότερη ενέργεια, είτε τα νέα ήταν μυστικά είτε όχι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατήρηση των καλών ειδήσεων – ως μυστικά – μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια και ζωή, ανεξάρτητα από το αν σκοπεύουν να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες αργότερα με κάποιον ή όχι.

info
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology.