Tα λαχανικά που γίνονται πιο θρεπτικά όταν μαγειρευτούν!

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποια λαχανικά που όταν μαγειρευτούν γίνονται ακόμα πιο θρεπτικά;

Πάμε να δούμε μερικά από τα λαχανικά που όταν τα μαγειρέψουμε γίνονται πιο ωφέλιμα!

Οι ντομάτες είναι ένα λαχανικό που γενικά καταναλώνουμε πολύ συχνά. Κάτι που δεν ξέρουν πολλοί όμως είναι ότι το μαγείρεμα αυξάνει και μάλιστα πολύ το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο στις ντομάτες! Αυτό συμβαίνει λόγω της θερμότητας που συμβάλλει στη διάσπαση των παχιών κυτταρικών τοιχωμάτων, τα οποία περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C κατά 29%.

Τα καρότα όταν μαγειρεύονται περιέχουν περισσότερη β-καροτίνη σε σύγκριση με τα ωμά. Ακόμα, αν μαγειρέψουμε τα καρότα μαζί με τη φλούδα υπερδιπλασιάζεται η αντιοξειδωτική τους ισχύ! Ωστόσο καλό είναι να μην τηγανίζουμε τα καρότα, καθώς έτσι μειώνεται η ποσότητα των καροτενοειδών.

Οι πιπεριές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προσφέρουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Και ενώ το μαγείρεμα – και η θερμότητα τα ωφελεί είναι πολύ καλύτερο να ψήνουμε τις πιπεριές και όχι να τις μαγειρεύουμε στον ατμό, για να μην χάνεται η βιταμίνη C.

Όταν μαγειρεύουμε το σπανάκι, τα θρεπτικά συστατικά του απορροφώνται ευκολότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπανάκι έχει άφθονο οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου όταν καταναλώνεται χωρίς να έχει μαγειρευτεί.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε εργοθειονίνη, η οποία είναι ένα πολύτιμο για τον οργανισμό μας αντιοξειδωτικό που απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας, δεδομένου ότι συμβάλλουν στη διάσπαση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν διάφορες ασθένειες και γήρανση.