Κουρκουμπίνια: τραγανές, γλυκές και σιροπιαστές μπουκίτσες!

Έχεις δοκιμάσει κουρκουμπίνια; Αν όχι, θα αναρωτιέσαι τι είναι. Είναι οι πιο τραγανές, γλυκές και σιροπιαστές μπουκίτσες που υπάρχουν! Παραδοσιακό γλυκό της Θεσσαλονίκης με απίστευτη γεύση και άρωμα! Πάμε να φτιάξουμε λαχταριστά κουρκουμπίνια.

Θα χρειαστούμε:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
300 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για το σιρόπι:
1 ξυλάκι κανέλα
500 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
1 βανίλια
1 φλούδα από λεμόνι
1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Πώς γίνεται:
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
– Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τη βανίλια, σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση μετράμε 4 λεπτά, το κατεβάζουμε και προσθέτουμε τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει καλά.
– Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο, πασπαλίζουμε με ένα πινέλο λιωμένο βούτυρο και βάζουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω, πασπαλίζοντας πάλι με βούτυρο. Τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
– Καλύπτουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα βάζουμε όλα μέσα και τα αλείφουμε με βούτυρο.
– Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά για να κρυώσει ώστε να μπορέσουμε να κόψουμε σε κομματάκια χωρίς να διαλυθούν.
– Βγάζουμε από το ψυγείο, κόβουμε σε μικρές μπουκιές και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1-1½ ώρα ή μέχρι να πάρουν χρώμα (αναλόγα με το φούρνο).
– Αμέσως μόλις ψηθούν, βγάζουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ταψί και αφήνουμε για 1 ώρα να τραβήξουν.
– Σερβίρονται σκέτα ή γαρνιρισμένα με τριμμένους ξηρούς καρπούς.

TIP
Απογειώνουμε την απόλαυση βουτώντας τα κουρκουμπίνια σε λιωμένη σοκολάτα (αφού κρυώσουν!).