O πιο μελαγχολικός μήνας του χρόνου & tips για να έχεις καλή διάθεση!

Διανύουμε τον πιο μελαγχολικό μήνα του χρόνου. Σύμφωνα με έρευνα ο μέσος άνθρωπος έχει κακή διάθεση κατά μέσο όρο 9 ημέρες τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 1/3 του μήνα είμαστε μελαγχολικοί…

Κατά τη χειμερινή περίοδο είναι συχνό φαινόμενο να μην έχουμε καλή διάθεση κάποιες μέρες. Αυτό μεταξύ άλλων οφείλεται στον ψυχρό καιρό και στις λίγες ώρες κατά τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον ήλιο. Συνήθως οι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεπερνούν τη μελαγχολική τους διάθεση που είναι συχνά παρούσα τον Ιανουάριο περνώντας  χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ακούγοντας μουσική, χαλαρώνοντας αλλά και περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η επαφή με η φύση είναι ευεργετική

Όταν περνάμε καθημερινά έστω και λίγο χρόνο στη φύση, ηρεμούμε και το στρες μειώνεται, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του στρες. Κάντε μια βόλτα σε ένα κοντινό σας πάρκο, περπατήστε και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και θα δείτε πως η διάθεσή σας θα βελτιωθεί. Γενικότερα, μην μένετε συνέχεια κλεισμένοι στο σπίτι ή το γραφείο. Προτιμήστε να βρίσκεστε και σε εξωτερικούς χώρους όσο συχνότερα γίνεται.

Ήξερες ότι…

– Όταν εκτίθεσαι στο φυσικό φως του ήλιου, κατά τη διάρκεια της νύχτας κοιμάσαι καλύτερα! Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος απελευθερώνει την κατάλληλη ποσότητα μελατονίνης και αναβαθμίζεται η ποιότητα του ύπνου.

– Το περπάτημα στη φύση προωθεί τη χαλάρωση, που μπορεί να προκαλέσει μείωση της αρτηριακής πίεσης.

– Όταν βρισκόμαστε στη φύση, η μελαγχολία και η κακή διάθεση μειώνονται και έρχεται στο προσκήνιο η ευεξία και τα οφέλη της. Σύμφωνα με έρευνες όταν ακούμε ήχους της φύσης ή παρατηρούμε φυσικά τοπία νιώθουμε καλύτερα.

– Μια μελέτη από τους ψυχολόγους Paul Atchley από το Πανεπιστήμιο της Ν. Φλόριντας, Ruth Ann Atchley από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, και του David Strayer από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά από τρεις μέρες πεζοπορίας και κάμπινγκ σε ερημικά τοπία, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν κατά 50% τα σκορ τους σε τεστ δημιουργικότητας.

Δραστηριότητες που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Εκτός από την επαφή με τη φύση είναι σημαντικό να περνάμε ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα μας πρόσωπα. Ακόμη, να αφιερώνουμε χρόνο στην ξεκούρασή μας και στη φροντίδα του εαυτού μας. Πράγματα που μας αρέσουν και τα κάνουμε όταν είμαστε σε καλή διάθεση, μπορούμε να τα απολαύσουμε και όταν είμαστε κακόκεφοι για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας: ένα ωραίο γεύμα, ένα καλό βιβλίο, μια ταινία μπορεί να φαίνονται απλά, όμως λειτουργούν υπέρ μας και μας χαρίζουν στιγμές χαράς που τόσο τις έχουμε ανάγκη! Γενικότερα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όταν θέλουμε να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, η λύση σίγουρα δεν βρίσκεται στην παραίτηση, αλλά στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στη δράση.