Όταν ερωτεύεσαι “χάνεις το μυαλό σου” …μάθε γιατί!

Όταν ερωτευόμαστε το μυαλό μας είναι… αλλού! Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε εύκολα και γενικότερα δεν ελέγχουμε τόσο τη σκέψη μας που ταξιδεύει συνεχώς. Γιατί μας συμβαίνει αυτό;

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φιλοσοφήσει τον έρωτα… Θεωρούσαν πως είναι ένα υπέροχο συναίσθημα αλλά τον αναγνώριζαν και ως τραυματική εμπειρία. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Sciences μας δίνει πολύτιμες απαντήσεις για τη ρομαντική αγάπη που αποδιοργανώνει το μυαλό μας.

Ήξερες ότι…
Το παλαιότερο ποίημα που ανακτήθηκε αναφερόταν στον έρωτα και χρονολογείται γύρω στο 2000 π.Χ.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.556 νεαροί ενήλικες που αυτοπροσδιορίστηκαν ως ερωτευμένοι. Απάντησαν σε ερωτήσεις για την αξιολόγηση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους απέναντι στον/στην σύντροφό τους.

Σε επόμενο στάδιο οι ερευνητές εξέτασαν την ένταση της πρώιμης ρομαντικής αγάπης. Αυτό το στάδιο περιελάμβανε 812 από τους αρχικούς συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν πως ήταν ερωτευμένοι για όχι περισσότερο από δύο χρόνια.

Οι επιστήμονες ήθελαν να διερευνήσουν εάν το “σύστημα ενεργοποίησης συμπεριφοράς” – ο μηχανισμός μέσα στο μυαλό και το σώμα που προωθεί συμπεριφορές που είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ανταμοιβή, παίζει ρόλο στη ρομαντική αγάπη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά όταν είμαστε ερωτευμένοι και περιστρέφεται διαρκώς γύρω από το πρόσωπο που μας έχει γοητεύσει.

Γιατί είμαστε στον κόσμο μας;

Ο λόγος της αποδιοργάνωσης ενδέχεται να σχετίζεται με τις ορμόνες σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Γνωρίζουμε τον ρόλο που παίζει η ωκυτοκίνη στη ρομαντική αγάπη, επειδή κατακλυζόμαστε από κύματα αυτής της ορμόνης σε όλο το νευρικό μας σύστημα και στην κυκλοφορία του αίματος όταν αλληλεπιδρούμε με αγαπημένα πρόσωπα. Ο τρόπος με τον οποίο το αντικείμενο του έρωτά μας παίρνει ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, οφείλεται στον συνδυασμό της ωκυτοκίνης με την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας κατά τη διάρκεια του ρομαντικού έρωτα. Επί της ουσίας, ο έρωτας ενεργοποιεί μονοπάτια στον εγκέφαλο που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα”.

Η επόμενη φάση
Στην επόμενη φάση οι ερευνητές θα εξετάσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις της αγάπης σε άνδρες και γυναίκες και θα γίνει μια παγκόσμια έρευνα η οποία θα κατηγοριοποιήσει τους ανθρώπους που βιώνουν ρομαντική αγάπη σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους. Αναμένουμε λοιπόν…